Wednesday, December 16, 2009

yang best tentang kurniaan Dia

Assalamualaikum dan selamat lah segala-galanya kan...ni adalah minggu last aku praktikal..rasa sronok plak kerja ni even byk kerja nak kna buat..aku ni,even praktikal dah nak habis tp kerja mcm 3 bulan lagi duk sini..apa pun try buat yg terbaeek lah kan.

Kali ni aku nak jugak share cite pasal mamat kat bawah ni..korang kenal rasanya.kot tak kenal tak tahu lah aku.aku kenal dia nih sejak 1994 melalui cite kabhi haan kabhi naa...ingat dulu dlm tv ke x silap aku,time tu ibu minat gler ngan hndustan ni dan slalu gaduh ngan ibu sbab dulu aku x suka tgk hndustan..bukan la gaduh btul2..mcm percangahan pndapat la.



last2 aku yang over kan...wahahha...aku suka betul cover mag kat atas nih sbab aku suka bila si mamat ni buat rambut panjang sikit macam tu.tapi aku sememangnya tak skadar judge dia melalui luaran je eh...dia ni kira just nice la.


wahaha..bandingkan gambar yang atas dan yang bawah..lelaki itu adalah orang yang sama ya..yg kini punyai seorang isteri yg sangat workaholic,seorang anak lelaki yg sgt suka kpd sukan dan seorang anak perempuan yg sukakan buku2 yg banyak. tp dia yg berumur 44 tahun tak nampak mcm 44 pun?


percaya atau tak aku penah cuba untuk lupakan dia...aku dapat tentangan kuat dari keluarga dan kawan2...abah penah bakar majalah yg aku beli yg ade muka dia...smpai aku kena kasi member aku pgang vcd2 filem dia utk x kasi abah bakar jugak... skali pikir klakar plak.last2 family aku akur la dengan apa yg aku suka ni.cuma pesanan ibu abah, jangan sesekali lebihkan dunia daripada akhirat.ada satu tahun tu aku cuba untuk pilih yang lain,last2...mmg aku aku jumpa yg ni gak.

majik yg paling berkesan bila aku menonton dia dalam Dilwale Dulhania Le Jayenge dan Rab Ne Bana Di Jodi...memang aku dah tahu yang dia memang aku minat selamanya,aku membesar dengan filem2 lakonan dia.pernah cuba untuk menidakkannya,tapi aku tak mampu melawan rasa ini....wah ayat!

kat bawah ni,one of the My Name Is Khan scene.filem yg sgt2 ditunggu2 oleh semua penyokong dia cz ni gndingan dia ngan Kajol lepas K3G.aku suka gandingan dia ngan kajol ngan aishwarya.itu yg filem Devdas yg juga telah berjaya membuatkan abang aku nangis tgk cite tu,aku x pernah jemu tgk movie tuh...

memang masa dia dapat pangkat Datuk kat Malaysia ni mmg kontroversi giler,first2 mmg aku pelik gak.tp skali pk,klau salah skali pun bukan salah dia..bukan dia yg minta untuk Datuk tu.dah orang nak kasi kot la dia nak tolak kan...bkn dari Malaysia je dia dpt pganugerahan mcm ni...apapun pendapat,masing2 ada pndrian sndri kan...

aku suka betul dgn gbr bawah ni coze bagi aku dia tak nampak menonjol sebagai big superstar.bila skali pandang,tak akan perasan ada seorang lelaki yang sangat diminati,yang mampu melakonkan apa sahaja watak yg diberi,yang diraikan hari itu...he is a ordinary human,tapi dia dah jadikan dia seorang yg extraordinary.tp,betul,aku mmg suka sangat gambar kat bawah nih. so,sape saje yg baca post aku kali ni jgn salah anggap dgn apa yg aku tulis nih...aku hanya mengagungkan Allah yang mencipta aku serta seisi alam sahaja.tiada cinta ku yg melibihi cinta aku untuk Allah.orang yang aku ceritakan dlm post ini pun sama darjat dgn aku iaitu hamba...serupa sahaja yg juga akan mati dan dihisab kelak.

hum hain rahi pyar ke,phir mileenge chalte chalte...

Monday, November 23, 2009

pandangan 2012 & A Christmas Carol

Assalamualaikum semua...minggu ni adalah minggu kedua praktikal,stakat ni ok2 je.cuma kerinduan dengan gelak ketawa kawan2 dan kebosanan tak sembang2 ngan diorang...damn miss u all!semalam,aku jalan2 sorang diri ke Mid Valley.aku park keta kat stesen Dato Kramat,tukar train kat KL Sentral dan naik KTM ke Mid.best gak jalan sorg2 ni..free je rasa.


Sampai2 je kat mid,terus menuju ke GSC,ayoo... mmg beratur panjang la kan.alhamdulillah dapat gak tiket utk movie 2012 ngan A Christmas Carol (3D).em...weekend ni tiket kena bayar lebih ar skit kan.
2012 ni,pada pandangan aku cite ni boleh membuatkan kita sedar yang kita sebenarnya adalah makhluk yang lemah dan tak berdaya melawan kehendak Tuhan kita.sebijak mana pun kita,seterer mana pun kita,sekuasa mana pun kita...kita tetap hamba Nya yang akan kembali kepadanya.filem ni juga mengingatkan kita bahawa kiamat itu pasti dan melalui filem inilah gambaran dipaparkan bagaimana kemusnahan dunia akan berlaku TETAPI,kita tidak pernah akan boleh membayangkan bagaimana maha dasyatnya kiamat yang sebenarnya itu akan berlaku!

Op kos,filem ini amatlah banyak ketidaklogikan nya.yang membantu kekuatan filem ini adalah CGI,VFX dan DFX nya yang canggih manggih membuatkan kemusnahan tu nampak real.(real ke?boley la..)yang paling,paling,paling x leh blah nya,kemusnahan dah teruk tp coverage talefon elok je.time duk gegar2 tu bleh lagi brcakap telefon.gamaknya antena atas bukit tu still kot.pastu,yang aku tak faham tu asal la family Curtis je yg boleh selamat kan diri ngan limosin tu,mmg la diorg watak utama tp supposed director perlu mengimbangi jalan cerita dengan menunjukan orang lain pun berusaha untuk salamat kan diri sebelum naik bahtera;selain org2 kuat govermen tu.satu lagi,director memudahkan kerja dengan mengambil footage asal umat Islam tengah beribadah di Mekkah (kaabah) dan Roland Emmerich ni tak buat scene kemusnahan lambang agama Islam sedangkan dia buat kemusnahan utk agama lain.(eleh,takut kena gam drpd tayangan di ngra Islam la tu..booo..)

Apapun yg paling pasti,penulis skrip ngan director menjadikan Al Quran adalah sumber rujukan utama...x yah bohong la ckp saintis kaji la ape la.terang-terang dengan pengakhiran cerita yg beberapa ribu manusia berjaya menyelamatkan diri naik bahtera.idea dr kisah bahtera nabi nuh la tu dan banyak lagi dialog2 yg copy paste dari al quran...aku harap dgn wujudnya movie ni boleh bukak mata kita-kita semua supaya mengexplore al quran itu yang banyak khazanah yg tidak ternilai di dalamnya...subhanallah Maha Suci Allah yang menjadikan langit dan bumi.


Jam 3.30 petang ist time to flying with my paberet actor,Jim Carrey.Buat first time nya,aku berpeluang untuk menonton movie melalui kaca mata 3D.suatu pengalaman yang sangat menarik!Over all, A Chrismast Carol ni cite pasal pakcik tua Scoorage yang x suka sambut Krismas.dah dia x suka sambut sangat malam krismas tu ade 3 hantu datang kat pakcik Scoorage ni tunjuk kat dia zaman2 kecik Scoorage dulu yg sambut krismas dgn happynya,then hantu yg last tu tunjuk kat dia masa depan hidup dia kalau dia terus memusuhi krismas.last2 bila dah nak pg tu dia sedar yg perayaan Kristmas adalah perkara terindah dlm hidup yg perlu dihargai dan dirai.semua org kat pekan tu pelik bila tgk Scoorage beria sambut krismas.sama juga macam Aidilfitri dan Aidiladha la.
Yang best filem ni opkos hasil kartun nya yg mmg real habis la..kesan 3Dnya..fiuuhh,tak yah ckp la mmg berbaloi bayar rm17 tu.suka sangat sebab Jim Carrey boleh mengunakan suara yg pelbagai intonansi dlm membawa watak Scoorage pd penonton.Penggunaan warna gelap membawa mood yg berkesan kpd penonton.proud juga sebab terdapat 2 anak jati Malaysia yg bekerja disebalik tabir animasi ini.good2...
Yang tak best pasal filem ni...apa ya...em,em....best!
So,the next movie stakat ni x de lg...New Moon?oh,itu bkn filem yg aku nantikan.so,nak sambung buat keja.(sempat hapdet blog nih..wieuuu)

Sunday, November 15, 2009

terima kasih Allah

Assalamualaikum...syukur alhamdulillah akhirnya aku dh habiskan semester 5 dengan tenangnya.sem 5 ni sememangnya cukup2 mencabar fizikal dan mental aku...mmg hampir tenggelam dengan amukan kerja yang sangat banyak..mmg btul2 preview utk showcase la!

ha,kat bawah ni final project terakhir yg disubmit iaitu film city model box kami under kelolaan En Zan...ingatkan hari jumaat tu dah boleh procced tp,kena adjust balik..hahahha...tapi over all mmg cantik la hasil keja adik bradik aku nih...semua layak untuk jd koordinator set & prop..waahh! Dalam film city ni ada Kedai Runcit Maju,Kopitiam Cendekia,Cyber.Cafe.Net,Muffin Boutique,Queenie Club,Spa ASK,Puncak View Hotel dan Kaki Lima...before ni klau subjek ni kena buat set pentas utk naskah teater yg dipilih..so,kiranya kali ni lebih exciting la.
ni plak Kopitiam Cendekia ku yg dah diadjust slpas dikritik oleh incikkk zan..heheh..aduih mmg muka tak tido malam...perhatikan tangan kiri aku jari telunjuk yang luka masa potong board.

so,lepas ni praktikal plak.kerja,kerja dan kerja...huhu,opkos rindu kat dak2 ni..mcm mna la agaknya diorg keja masa praktikal.masa-masa yang lampau menjadi pengubat ingatan ni....mueheheh...


Saturday, October 31, 2009

Masa-masa lampau yang menyentuh hati...

Setiap hembusan nafas aku sekarang ni mengingati kembali waktu-waktu aku bersama kawan aku,yie...terasa hidup ini ganjil tanpa meluangkan masa bersama dia.alhamdulillah...dia dah hantar msg yg dia benar2 maafkan aku...alhamdulillah.aku tak tahu la apa jadi ngan aku ni,apa yg aku buat mesti rasa ada yang tak kena nya.ke mana sahaja aku pergi tempat-tempat itu semua mengingatkan waktu aku dengan dia.terasa pelik bila aku kat situ tanpa dia...

aku benar2 merindui di mana aku dengan yie makan sama-sama,kongsi2 makanan,naik alphard aku sama2,aku naik LC ngan dia,g tengok wayang,study sama2,masing2 bukak laptop,chill2 kat dining,kandang,mcD sek 2,mcD giant,kedai mamak sek 9,kfc xtrem park,kfc pkns,karaoke alam sentral,sungai dan air terjun itu...banyak dan terlalu banyak kenangan waktu-waktu itu.

mahu saja aku kembali kepada waktu itu semula...aku sangat sedih dan sayu bila sahaja waktu-waktu itu berlegar dalam fikiran aku.kadang-kadang aku fikir,sebesar alam kah kesalahan aku bahawa aku perlu dihukum dengan kegembiraan kenangan lampau itu?namun,dengan apa yg berlaku ni,aku sedar bahawa yg bernama mohd khairie itu adalah sebenarnya seorang sahabat yang baik hati dan banyak memahami aku.dia seorang yang mahukan aku gembira,seorang yang tidak mahu aku tahu keperitannya,yang kadang-kala degil demi menjaga hati aku,yang tidak lokek apa shj bantuannya utk aku,yang arif dan mengerti perangai aku,yang mempunyai budi dan kerendahan hati,yang tidak mudah utk menunjukkan perasaannya terhadap org disekelilingnya,yang punyai cita-cita yang tinggi utk sama2 berjaya dan merubah nasib diri & keluarga....bagaimana aku mampu untuk cari ganti sahabat seperti dia?

aku melihat dengan pandangan yang kabur...adakah waktu-waktu itu akan berulang lagi dalam hidup aku...adakah aku masih punyai hak untuk semua waktu-waktu itu...adakah aku punyai peluang untuk aku bersama yie lagi...

Thursday, October 29, 2009

suatu petang bersama ibu sayang...

Aku melalui hari ke 4 tanpa kawan aku di sisi dan aku teringat sewaktu aku menceritakan pasal dia kat ibu ku yg tercinta...

situasi ni berlaku di dapur kering Edemaz Palace kami :
dik na:ibu,dik na nak cite ni.pasal kawan dik na kat kolej.
ibu :kawan kat kolej...sape nama dia?
dik na:nama dia mohd khairie,kitorng panggil dia yie je.em,mcm biasa la ibu dik na akan bg tau ibu ngan sape dik berkawan kan...ha,yie ni kawan dik na ibu.
ibu :oh...yie.dia asal mana?sama umur ngan dik ke?
dik na:dia asal kemaman terengganu,tak sama..dia umur 20 ibu.
ibu :ok,mcm mana ngan perangai dia?
dik na:dia ok je...kpala giler2 la ibu.ibu tahu..kalau dik na bawa balik dia kat umah kita mesti family kita suka sebab dia tu pandai menjahit,gubah2 itu ini,pandai masak,pandai lukis..kira kreatif la.abah mesti suka...dia tu x smoking pun,dia simple,x memilih kalau bab makan2 ni,friendly...
ibu :erm...bukan senang tu jumpa kawan macam tu.nak2 laki yg pangai mcm tu..dik kena banyak la belajar ngan dia serba serbi tu. dik na:itulah ibu...masa dik na tengok dia menjahit.fuuh..mmg best la.dia menjahit tangan pun kejap je ibu.
ibu :dik na banyak luang masa dengan dia ke?
dik na:aa...mesti la ibu,kitorang makan-makan,jalan-jalan,soping-soping,berbual,cite itu ini...
ibu :em,hati2...nanti orang lain fikir apa plak dik ngan yie ni.
dik na:tak de la ibu.yie ni bukan jenis amik kesempatan.dia ok je,anytime dia bersedia tolong dik na...hehehhe....mcm superman kan ibu.
ibu :la...sampai mcm tu plak dik ni...ibu harap satu hari nnti ibu dan abah boleh jumpa yie.tengok dalam gambar je x best jugak...

dik na:ala ibu,nanti ibu boleh la jumpa dia...yang penting ibu kena g kat kampus dik na la.
ibu :yg penting,ibu tak nak dengar dik ngan yie gaduh ke apa ke...kalau nak kawan,kawan elok2...biar sama2 berjaya,jgn leka sangat..jangan asyik duk g jalan-jalan je ngan yie.ni,ibu nak mnta no telefon yie lah,kalau tak boleh kontek dik na ibu boleh kontek yie...apa2 hal senang.
dik na:ok ibu...harap2 dik na tak gaduh ngan dia..nauzubillah ibu,minta jauh sgt.kalau dik na gaduh ngan dia tak tau la mcm mna dik na nnti...tak nak,tak nak.nanti dik na kasi no fon yie.enfon kat atas la ibu...

maka,berakhirlah perbualan mesra aku dan ibu...dan kalau apa2 hal sekali pun aku tak pernah sorok dari pengetahuan ibu sehinggalah sekarang.aku bagitahu ibu yang aku gaduh ngan yie...ibu terdiam seketika.satu saja ayat yg terdengar dihujung telefon "ibu betul2 terkejut dik...".selepas beberapa saat,ibu cakap "dik pergi la minta maaf dgn yie,sbab ibu tahu mcm mna keadaan dik klau keadaan mcm ni.."

Wednesday, October 21, 2009

yang mencari kenangan itu kembali...

Chalo,phir dhumlayam...
Usi moosam bajpan ko,
Chaha sapna sacha ya tha,chaha phir vo kesa hei me,
Kharo tha ek banaya tha... apa kah yg aku sedang lalui ini,adakah ini ujian,balasan,hukuman atau apakah ini semua?persahabatan yg dulunya kembali berpaut dan sekarang mula rapuh kembali...andai aku tahu apa salah aku yus x nak bercakap ngan aku,aku tak kisah pun nak g minta maaf,ini kali ke berapa tah la dia x nak bercakap ngan aku tanpa sebab yg aku ketahui...aku tak tahu samada dia gembira melihat aku merana begini atau bagaimana...aku menyayangi keluarga dan kawan-kawan aku lebih lagi dari mereka tahu dan mereka tidak akan pernah tahu sebanyak mana aku sayang diorang semua...
biarpun setinggi gunung dia benci aku yg aku tak tahu puncanya,tapi aku tetap sayang dan doakan dia dan kawan-kawan aku.bila jadi mcm ni,kenangan dan masa yg aku habiskan bersama dia kembali mengimbas dalam kepala aku ni...gembiranya kami saat itu walau kami menghadapi pelbagai kerja yg banyak.masa ketika itu,hanya milik kami.melihat semua gambar2 kenangan di dinding meja aku dan dalam folder2 laptop ni,ia membuatkan aku menangis sendiri...kerana aku tak nak sia-siakan masa persahabtan selama 3 tahun ini dgn perkara buruk spt ini...

andai aku boleh kembali kepada masa-masa itu...juga buat yie,maafkan aku andai selama yg bernama idmalina ini jadi kawan kau,aku dah banyak buat kau sakit hati.terima kasih sebab kau banyak memahami dan sabar dengan aku.yus,jika aku ini sememangnya buatkan kau marah,maafkan aku...aku tak pernah niat utk buat kau benci aku...
jangan mengharap kita punyai walau seorang sahabat jika kita mahukan kesempurnaan dalam diri seorang sahabat itu.
Marilah kami kembali mencari zaman terindah itu,
Di mana kami impikan impian indah,
Di mana kami menghabiskan umur ketika ini,
Di mana kami membina impian di bawah teduhan pokok-pokok itu...


Friday, October 16, 2009

salam...kali ni aku sungguh2 sakit hati.sepanjang hampir tiga tahun aku kat sini,x penah lagi aku rasa sakit hati macam ni.sumpah aku rasa nak tumbuk orang...aku memang sakit hati dengan aku sendiri sebab aku tak menunjukkan prestasi yang baik kepada diri aku.sememangnya aku banyak giler pancit sem ni...energy tah ke mana-mana,x bg sepenuh perhatian apa yang dilakukan,buat sambil-sambil je...aku sememanganya sakit hati dgn aku skrg!!!!arghhh....Dush!
aku tak tau la sama ada sem ni mmg taff ke aku yg mengong sem ni.nafas ni rasa sesak je...aku ni kan mmg x penah serik,padahal dah berapa kali aku terima balasan dan menyesal lpas buat salah...x serik2 jugak.aku mmg kompius dgn aku sekarang,mmg aku rasakan hari-hari yg aku lalui mcm mimpi je...24 jam sehari tu mcm perli aku.knapa sebab aku selalu gaduh ngan masa,padahal masa tu la yg paling dekat dgn aku.x bersyuku sguh!

aku rasa mcm nak tune dan format balik je otak dan diri ni.nak je buat virus2 yg ade dlm hardisk kpla otak ni.mcm aku ckp kat bwah la,nak nangis tp tak ternangis,nak tumbuk org tp x tau nak tumbuk sape,nak jerit tp x tau nak jerit kat sape...!

tp aku tak penah pk nak lari dari keadaan ni.secara otometiknya aku fikir boleh lalui semua ni tp yg mendown kan aku tu,otak aku ni yg aku rasa nak rendam clorox je then instal yg baru.

oh...semoga Allah bagi kekuatan semangat fizikal dan mental untuk aku melihat semua ni berlaku depan aku...tarik nafaaaaaasss.........hembussssss......

Sunday, October 11, 2009

Kenangan Terindah

Assalamualaikum semua...maka dalam kesibukan ni,aku nak kongsi sket kenangan terindah yg aku sedang lalui nya.semua adik beradik cendekia semenda aku sedang sibuk menyempurnakan tugasan yang diberikan.yang baru sahaja berlalu,Masquerade Raya Night,alhamdulillah semua nya berjalan dengan baik.
sekarang perasaan bercampur baur,rasa mcm nak nangis tp x ternangis,nak jerit tp x tau nak jerit kat sape,nak mengamuk tp x tau nak ngamuk kat sape,nak pukul org tp x tau nak pukul sape?
yang paling pasti memang kena banyak bersabar tahap 360 darjah celcius.hakikatnya,aku pasti akan merindui saat-saat ini bila aku dah bekerja kelak. ini adalah salah satu scene tension adik beradik ku yg sedang membincangkan masalah.tapi kami juga sempat merelise tension dengon posing-posing kat bwah ni.amik gambar adalah salah satu kegemaran kitorang dikala tension menjelma...
susah senang sama2 harungi kan...keseronokan juga sama dikongsi..wah,mcm ayat eklan plak.ni kat bawah muke tension giler,x silap time ni tgh bincang pasal masquerade,ni dalam studio lepas latihan teater kritikan.

banyak lagi yang kami mesti lalui sebelum membuka episod baru iaitu Showcase kitorang.semoga Allah melindungi kami semua dari segala kemusnahan dan kegagalan...amin.

Sunday, September 20, 2009

Ramadhan & Syawal

Assalamualaikum,
cepat sungguh masa ini berlalu meninggalkan kita.rasa baru je awal Ramadhan tapi dah raya pun...sedih,gembira,terharu semua perasaan bercampur baur.sejujurnya aku sememangnya x puas hati dengan prestasi aku pada Ramadhan kali ni.rasa banyak yang terlepas dan rugi.
subhanallah,kalau nak ikutkan hati ni mahu saja Ramadhan 1431 depan;andai dipanjangkan umur, aku nak je amik cuti khas sebulan tu untuk duduk kat umah dan betul2 fokus utk ibadah.
tapi,masa ini terus berjalan dan aku tak boleh untuk sesuka hati aku je mengunakan masa ni.banyak tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dan dilunaskan.
cuti seminggu raya yang singkat ini membolehkan aku bertenang dari amukan kerja-kerja yang tak pernah habis.raya tahun ni ringkas dan sederhana sahaja ditambah dengan tahun ni,semua adik bradik aku turn rumah mertua diorang lagi la sunyi dari keriuhan suara anak2 buah aku.kalau tahun lepas malam raya memang kecoh dan bz habis,tp tahun ni cool je.apa pun aku bersyukur atas segala limpah kurnia Allah yang terlalu banyak ini.semoga sinar pagi Syawal yang bakal menerangi bumi Allah ini memberikan seribu satu makna dan kenangan untuk aku dan semua.
Aku benar2 berdoa semoga ini bukan Ramadhan & Syawal terakhir ku...amin.
Eid Mubarak!

Sunday, August 23, 2009

Allah Maha Kuasa

Assalamualaikum dan salam kemuliaan Ramadhan,
Syukur alhamdulillah,aku masih diberi peluang sekali lagi untuk menjalani Ramadhan untuk tahun ni.aku benar2 berdoa supaya ini bukan Ramadhan terakhir aku...best bulan puasa ni,bleh rehat perut dan yang paling utama boleh format balik otak yang dah jem ni.macam mana nak format,kena basuh dengan ibadah selain puasa seperti tarawih,baca quran,solat tengah malam...sape yg belum cuba,try2 la buat...best wei bila dah rasa connection dengan Allah...

hurm,semoga Allah memberi kekuatan kepada aku dalam menjalani Ramadhan kali ni.

actually...2,3 menjak ni ada sesuatu yg berlaku (kuch kuch hota hei kata shahrukh) pada aku.kenangan tahun 2005 & 2006 kembali bermain dalam benak kenangan aku ni.situasi yang lebih kurang sama berlaku...DAQ vs PFK.masa tahun 2005 & 2006 tu,Allah tak bagi apa yang aku doa dan impikan.rupa-rupanya,maha suci Allah,Dia bagi semua yang aku minta pada 3 tahun yang lalu tu,pada tahun ni...2009.malah Allah bagi berganda-ganda lagi daripada apa yang aku minta tu.memang langsung aku tak jangka semua ni berlaku.

Maka dengan apa yang berlaku pada aku ini,ia membuatkan aku semakin teguh keyakinan dan kepercayaan kepada kebesaran dan kekuatan Allah...apapun,aku sayang kepada mereka berdua yang banyak berbakti kepada aku terutama PFK tu.aku sentiasa mendoakan agar dia dirahmati Allah,diampunkan segala dosa lalu dan yg akan datang,semoga dipanjangkan umur,teguh iman nya,dipermudahkan urusannya dan bahagia bersama keluarga tercinta...amin.

Thursday, August 13, 2009

yang dinamakan kolej...

Assalamualaikum,
post kali ni memang agak2 macam emo skit yea.barangkali ni lah antara masalah,dugaan dan cabaran bila dah jadi pelajar universiti ni iaitu termasuklah berhadapan dengan masalah birokrasi yang sangat menyampah.sekarang kecoh dengan macam2 hal seperti uitm nak cuti la,isu saman menyaman la,isu subsidi makanan la,isu tak leh buat open activity la apa la dan macam2 isu lagi.seyes,memang aku menyampah ngan semua ni.sangat menganggu proses pembelajaran dan fokus utk sem ni.

aku memang doa sangat yg cite pasal cuti menyuti ni sangatlah tak benar.gile ke apa nak xtend sem?umur 23 baru nak grad?nak sambung degree,master bagai lagi...kalau dah kritikal sangat mesti x de sape pun berani keluar tanpa pakai mask.ni aku tengok rilex mcm x de pape je.kita yg pkai mask ni dilihat mcm pelik plak.pastu yang pasal saman2 ni,bab ni aku memang geram sangat.bukan aku nak kritik ke apa,yang pihak kolej ni pun satu hal...kenapa dah nak pertengahan sem baru sibuk nak bukak fail saman2 kat student ni?kenapa tak updatekan segala kesalahan2 yg dilakukan oleh student masa cuti sem 2 bulan tu,then sebelum student dapat rumah utk sem ni,kasi diorang setel dulu kesalahan sem lpas tu,nak bayar saman ke apa ke,baru kasi rumah untuk sem ni.yang buat aku macam menyampah lagi,keslahan yang dibangkitkan...alasan x buat clearance la,rumah kotor la.ingat asrama sekolah teknik ke ni?

yang tak leh blah lagi,dah terang2 kat undang-undang kolej yang ditampal di setiap pintu dalam rumah yang bayaran saman adalah RM 20,tapi dan2 minta RM 50.apa kes???pastu bila disoal, kata ni adalah peraturan baru...banyak la ko peraturan baru.dah peraturan baru,pi koyak semua yg ditampal tu..taip yg baru gi tampal lain.baguslah,collect duit saman tu,pastu buat jubin baru depan opis,bilik snoker la,karoke la,bilik seminar la (pastu bila dak TEKA nak guna byk mslahnya)...bgus2...korang adalah yang terbaik lah!suara student?sape nak dengar?bila komplen masa perjumpaan ke apa,atack student balik.tau sangat la...

isu subsidi makanan plak,ni satu lagi hal.mula2 aku masuk sini,memang x de masalah pasal subsidi.memang kerajaan Malaysia kasi RM 4 sehari untuk student.aku bersyukur sangat,kurang2 ringan sikit beban kan.pastu,kena aply dalam eHEP.aply2,dapat la tanpa banyak masalah birokrasi.maka duit tu masuk ikut akaun bank islam.alih2 sem ni,dah aply online,permohonan gagal,pastu buat rayuan pun tak dapat jugak.syarat2 nya,gaji parents tak leh lebih dari RM 2K.em,bagus2...aku sangat setujulah!bijak bestari sungguh punya rules.ye lah,beban hidup sekarang mana ada tinggi,harga barang tak naik,semua urus niaga pakai daun sireh.pastu yang kalau lebih RM 2k pun ade 5 orang anak yg nak kena tanggung pun x leh,dikira tak masuk syarat dah.aku kan,minta maaf la kat korang kalau korang yg baca ni terasa dengan post aku kali ni.bukan maksud aku nak hentam ke apa,tapi ni la yg sebenarnya.sepatutnya,kalau benar itu peruntukan kerajaan Malaysia,bahagi dengan saksama,kalau ada akta baru,sila war2 kan.jangan biarkan student buat andaian sendiri.

ini lah perkara yang berlaku,kebenaran disebaliknya?tah sape yang tahu.by the way,thanks to UiTM sebab kasi tanah lapang untuk parking keta kat blok tu.kitorang ni bukan nak kesenangan sangat,cuma please la dilayan elok2,adil dan saksama.tak de layan lebih sebab student tu MPP ke,JPK ke,dari fakulti yg dirasakan bagus ke.wei,dont judge a food by its smell la.rasanya,semua baca piagam pelanggan UiTM kan...aku sememangnya proud to be UiTM'nese.aku syukur sangat ditempatkan kat sini.rasa degree pun nak lagi sambung kat sini.aku sayang UiTM...setiap kali aku dengar lagu UiTM di hati ku dan wawasan setia pelajar memang aku sebak sangat sebab aku tahu besar cita-cita aku kat sini.

Saturday, August 1, 2009

tahun 2009

Assalamualaikum and happy good day,
selalunya orang biasa recap pasal perkara yg berlaku sepanjang tahun bila dah penghujung tahun,tapi aku rasakan 2009 ni,adalah tahun yang panjang untuk aku.bertapa banyak perkara yang besar berlaku pada aku dan dunia ini.namun,nak tak nak aku kena melalui hidup ni dengan penuh rasa syukur kerana aku masih lagi diberi peluang untuk bernafas di bumi Allah...Maha Suci Allah yang banyak memberi nikmat kepada hambaNya.
sepanjang 2009 ni,hari sedih aku lebih banyak dari hari gembira aku.banyak perkara berlaku terutama melibatkan keluarga aku.sekali fikir macam drama plak,episod demi episod yang tak habis-habis...kalau kecelaruan tu,datang dari ahli keluarga aku sendiri,boleh la nak diselesaikan dengan rundingan dan berbincang.ni bila dah melibatkan perkara mistik ni,susah la sikit.tah la,susah aku nak terangkan...hasad dengki dan benci yang tak habis-habis terhadap keluarga aku.kalau family aku ni mmg family gengster tak pe la nak benci2,ni x de buat pape pun dimandrem gak...subhanalah Maha Suci Allah yang mengetahui segala-galanya.
even masa aku tak banyak kat umah,bila berjauhan aku tetap dapat sense dan rasa yang family aku terutama ibu abah yang menghadapi semua ni.namun aku yakin ini adalah ujian Allah dan aku yakin bahawa Allah tak akan bagi ujian kalau hambaNya tidak mampu untuk menhadapinya.
memang sekarang aku sangat risau mengenai keselamatan family aku.doa merupakan senjata orang Islam dan aku yakin dengan itu...sesungguhnya Allah tidak pernah penat untuk mendengar doa kita,kita je yang selalu meninggalkan Nya.aku pula...kehidupan seorang mahasisiwi yang semakin mencabar.cabaran yang datang dari persekitaran yang menguji fizikal dan mental ini.sekali fikir macam game xplorace plak.tapi ni baru diploma,tak degree master bagai lagi kan...tapi aku benar-benar berterima kasih pada Allah yang sentiasa membuka peluang pendidikan untuk aku dengan seluas-luasnya...alhamdulillah.
perkara yang berlaku pada dunia,yang besar diperkatakan sekarang adalah virus yang membawa kesusahan pada kita semua iaitu influenza A.korang penah terfikir x dari mana datang nya hareem zaddah ni?bagi aku benda ni datang dari manusia tu sendiri.kan dalam Al Quran ade sebut yang segala kemusnahan yang berlaku di bumi ini adalah dari tangan-tangan manusia sendiri.tengoklah macam mana manusia sekarang...sangat menyedihkan.
akhirat ditinggalkan dan dunia didahulukan,terlalu mengikut arus kemodenan yang banyak dicipta oleh kafir laknatullah.sayangnya umat Islam kini pun juga hanyut dengan semua ni.Maha Suci Allah semoga kita semua dilindungiNya.sahabat-sahabat ku yang sudi membaca entri aku ni,aku menyeru supaya kita menjaga makanan kita yang menjadi darah dan daging kita.kita adalah apa yang kita makan...kalau kita tak meniktikberatkan soal halal dan haram,dengan mudahnya kafir boleh mempengaruhi kita dengan sogokan mereka.bila dah ada cop halal kat bungkusan makanan tu,tak semestinya ianya benar2 halal.
sokonglah lah produk yang dikeluarkan oleh orang muslim dan diyakini halal.buat apa kita nak makan makanan yang dibuat oleh tangan yang tidak berwudhuk dan 'tak mandi wajib'?
fikir dan renung2kan lah...aku minta maaf kalau apa yang aku taip ni ada yang menyakiti.semoga kita sentiasa dilindungi Allah...amin.
"Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara mu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu..." (Al-Quran, surah al-Hujurat: Ayat 13)

Tuesday, July 28, 2009

Posisi & polisi aku dalam tarian

Assalamualaikum dan salam ketenangan...
Actually,aku masih lagi bersedih tentang pemergian one of my beloved art icon,allahyarham Yasmin.skali fikir memang tak percaya semua ni berlaku dlm sekelip mata.benar kata pepatah Islam,'beribadahlah seperti kamu tahu bahawa kamu akan mati esok hari dan berkerjalah seperti kamu akan hidup 1000 tahun lagi'.benar juga kata Aman Mathur,'senyumlah,bergembiralah dan nikmati hidup ini kerana hari esok belum tentu lagi untuk kita',semoga Allah menempatkan beliau dalam golongan yang dirahmatiNya...amin.

Picture ni waktu dalam studio semasa latihan dramatari Cik Siti Wan Kembang (CSWK) last sem bersama En Tharuwat.ternyata tarian dramatari jauh berbeza dengan tarian kontemporari.dramatari ni memerlukan lebih banyak penghayatan dan penceritaan dalam tariannya.sem lepas bagi aku agak susah untuk aku menghayati dramatari ini tapi kali ni dengan adanya pengajar tetap untuk tarian ini,En Amandus atau lebih familiar dgn panggilan abg aman,kitorang more enjoy dalam tarian ni.
kalau sem lepas kami lakukan under subjek ensemble,tapi kali ni kami meneruskan latihan untuk show bulan oktober ini di Panggung Bandaraya KL.
tak tau nape 2,3 menjak ni kenangan semester 3 segar bermain dalam fikiran aku.saat di mana pertama kali menjejakan kaki dalam studio untuk kelas tarian kontemporari bersama encik syed.time tu aku berdebar sgt sebab aku tahu yg aku x pernah menari sehayat aku ni.tengok muka en syed pun mcm menakutkan je...tapi dia dah berjaya melunturkan dan menghapuskan persepsi awal aku mengenai dia dan kelas ni.
"idmalina,awak kena fokus dengan step dan pandangan mesti kehadapan"
"you have good confident level..."
dia dah berjaya membuatkan aku berada pada posisi tarian yang aku yakini.setiap cara dia,dia seperti menyatakan dia percaya aku boleh menari even fizikal aku begini.pada aku,dia tak pernah melihat dan memilih sape studentnya yg boleh menari dan yang tak boleh menari...pada dia semua student yg ada dalam kelasnya boleh menari.

Maka dengan semangat en syed itu,aku telah memegang satu polisi aku dalam tarian,fokus dan yakin apa yang aku lakukan.tarian itu bukan sekadar pergerakan fizikal tetapi ianya lahir dari jiwa yang bersatu dengan rasa maka dengan tarian itulah menceritakan segalanya.
Thank you so much en syed kerana membina keyakinan ini...memang dah lama aku tak jumpa dia,tapi aku tahu dia still jadi lecturer sambilan lagi kat FACT.miss you my lecturer...


hum hain rahi pyaar ke,phir mileenge chalte chalte

Thursday, July 16, 2009

dah jumpa dak magik naufal

Salam semua...hari ni adalah hari best sebab;first aku bangun lewat sikit sebab x de kelas pd sebelah paginya,kedua petangnya aku g kelas cik saad,aku bukak je pintu bilik dia,aku nampak dak kecik yg aku slalu baca cite dia dalam blog yg ayahnya create kan.

mata dia yg bulat tu makin membuatkan ingatan aku terhadap irfan dan hadif makin menebal.anak-anak buah ku...cik su merindui kalian semua.syukur sebab anak buah aku akan bertambah ke 8 orang tahun depan... actually,aku sangat suka pada kanak-kanak,x kira anak2 sape pun aku rasa nak amik dukung je.aku suka budak-budak sebab zaman budak2 la masa yang paling best sepanjang hayat hidup ni.

so,makanya aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak buat lecturer ku,cik saad sebab bawa naufal jumpa kami semua!aku happy sangat!rasa nak bawa balik je si kecik naufal ni...(over tau nak bawa balik anak orang..)

lepas balik kelas,g plak makan kat TTDI ngan miea,zaza,yie ngan as.kami makan makanan kegemaran Surinder Sahni ji'.best sangat..berk,alhamdulillah.

Saturday, July 11, 2009

Sebenarnya,yg best dlm hidup kita ialah...

Assalamualaikum,
Dah seminggu aku memulakan semester 5 aku ni.dalam masa seminggu sememangnya banyak perkara yang aku lalui dan pelbagai tugasan yang pastinya menanti untuk dilangsaikan (mcm langsai utang la plak).dalam masa yg sama jugak ada 2 soalan yg bermain dlm fikiran aku iaitu sama ada aku bleh buat sechanteek mungkin atau sebaliknya.aku telah memberikan harapan dan cabaran pada diri aku sendiri...

Ianya lebih berat berbanding cabaran itu dtg dari orang lain...antara kegembiraan yang menanti batch aku terutamanya ialah minggu induksi kanak-kanak riang,majlis perasmian Sukan Antara Fakulti (SAF),FACT Jumble Sale,latihan dramatari Cik Siti Wan Kembang,paper work Pn Kench yg best sebab ia melibatkan antara genre yang aku suka iaitu katuun jaman sekolah rendah dulu iaitu pokemon dan juga kena study pasal Transfomers.

(asal la x kena study pasal movie industan ke?tom & jerry ke?totally spices ke?shin chan ke?ninja boy ke?wonder pets ke?spongebob ke?ben 10 ke?ice age ke?ratatouile ke?incredabel hulk ke?)
tu baru sikit tuh,nanti jumpa Cik Zan kite tuh,makanya gigit jari la x leh g makan angin weekend sem ni kan (berangan nak g bag-pack kat Pangkor la,nak g mandi sungai kat Kalumpang la,nak g sejuk2 kat Genting la).tapi apa2 pun tu dah sememangnya lumrah jadi student ni kan.kena out from comfortable zone...kena byk baca buku,tengok movie,research sana sini,tgk teater bagai,usaha dgn extraordinary nya untuk berjaye...(tapi harus ke bodek lecturer utk dpt A?) just follow the flow je la kan...


apa2 pun aku kena bersyukur kerana mempunyai peluang pendidikan yg sebegini besar dan makanya aku kena buat betul2 supaya tidak mengecewakan ibu ngan abah serta keluarga aku,diri aku dan tidak menghampakan Allah yg kasi chance ni kan.bila aku tengok movie Denias...Senandung Di Atas Awan dan Laskar Pelangi membuatkan aku lebih bersyukur dengan nikmat peluang pendidikan yg aku dapat sekarang...alhamdulillah.sebenarnya yg best dalam hidup kita ialah apabila kita banyak melalui kesusahan dari kesenangan.

Ok,thanks korang sebab spend beberapa minit untuk blog aku ni.
p/s:Tahniah kat orang tu yang lepas dapat Datuk,dapat anugerah Doktor plak kan...tahniah,tahniah...you deserve it la kan.

hum hain rahi pyaar ke,phir mileenge chalte chalte.

Sunday, June 21, 2009

Sepanjang perjalanan musafir ini...

Assalamualaikum and happy good day,
Thanks sebab korang sempat buka blog aku ni.bila aku fikir balik tentang diri aku ni (bak kata orang muhasabah diri) , keadaan sekeliling cukup mengajar aku mengenai realiti kehidupan ni.pelajaran tidak pernah diajar oleh mana-mana guru,tak penah ada dalam buku teks atau mana-mana kamus.

boleh tak kalau aku cakap yang orang di sekeliling aku tersangat jarang untuk mendengar apa yang aku rasa?apa yang aku sering lalui,mendengar cerita orang,mendengar masalah orang,mesti terima pandangan orang,menerima arahan atau suruhan yang aku wajib kena buat...korang,memang macam tu realiti kehidupan ini?ke aku je yg memang tak tahu yg ni adalah sebenarnya hakikat kehidupan ini... dan bila aku fikir balik,semua yang berlaku ke atas aku mendidik aku supaya kebal menghadapi segala kemungkinan dalam hidup ini...hidup aku ni akan berakhir bila2 masa sahaja.tetapi selagi diberi peluang oleh Allah ini,aku mesti menjalani kehidupan ini dengan penuh rasa syukur.aku adalah seorang yang memerlukan orang yang menjadi inspirasi pada aku...ya itu hakikat yg aku detect pada diri aku sejak dulu lagi.bukan bermaksud aku tak boleh membuat pertimbangan sendiri atau keputusan sendiri,tapi nasihat,kata-kata semangat,sikap seseorang yg menjadi inspirasi itu sangat membantu aku.

aku sedar aku hanya musafir dalam perjalanan ini,aku jumpa mcm2 dlm perjalanan ini...simpang-simpang yang kadang-kadang boleh menyempang aku,duri-duri yang boleh melukakan aku,batu2 yang boleh menghempap aku bila-bila masa sahaja...
perjalanan ini menuju ke destinasi yang hakiki dan berakhir dengan kematian.
semoga Allah sentiasa memimpin aku jalan yang Dia redhai dan semoga Allah melindungi aku dan orang-orang yang aku sayang dalam kehidupan ini...amin.

hum hain rahi pyaar ke,phir mileenge chalte chalte
khabhi alveeda naa kehna...



Sunday, June 14, 2009

kenduri mu...kenduri ku jua...

Assalamualaikum,
cuti sekolah kanak-kanak riang dah berakhir,maka berkuranglah jemputan kahwin dan jemputan fotografi utk weding sekelian alam ni.biasa la,bila dh tiba cuti sekolah memang dah jadi budaya kenduri kawin bagai ni. seronok...terutama dapat jumpa sedara mara yang dah lama tak jumpa atau mmg susah nak jumpa,time2 kenduri atau raya je bleh jumpa kan...bz yang teramat katanya.seronok juga bila suasana meriah carrey.yg kurang bestnya,penat la bila kenduri ni...penat mengambil gambar,penat angkat pinggan mangkuk,periuk belangga...tapi bila lagi,bukan selalu pun.
makanya,bila dah tengok pelamin,hantaran,munge-munge yang cantik kat kenduri kawin ni...maka berangan la,"bila agaknya nak kawin.."hahha...siot je,calon tah kemana-mana lagi dah berangan nak tema kaler apa,nak jemput brapa juta orang,hantaran nak berapa puluh jenis,fotografer nak berapa belas orang,nak kawin ala2 dalam taman ke,ala2 tengah laut ke,ala2 atas awan ke...semua pertanyaan sengal ni membuatkan aku tergelak sorang2.

ni,antara watak utama masa majlis perkahwinan adik abg ipar aku,abg iskandar dan isteri ,kak dyna.banyak2 kenduri,kenduri pasangan ni la kira vogue sikit.gambar kat atas ni,anak buah aku aidil irfan yang pastinya suka orang amik gambar dia.
ni plak kenduri yang telah membuatkan aku demam selama 4 hari berturut-turut...huhu...kenapa?sebab dah nak demam,nak buat macam mana...pasangan ni cukup memeningkan kepala aku sebagai fotografer sebab dua2 x mo senyum,dua2 malu2 arnab,mak andam macam ape tah suka marah2 orang,baju nam blas pasang nak kena tukar sampai tetamu x sempat jumpa pengantin,pulak tu baju pesen same je,kaler je lain2..aduh,tension aku bersama seorang lagi fotografer,jefri.hasilnya...maka terbitlah hasil2 gambar yang aku kena guna teknik penipuan dan helah adobe dan picasa.tapi boleh ke nak buat pengantin ni senyum pakai adobe atau apa2 software menghedet gambar ni?



apa2pun sape yang bakal jadi pengantin tu..tak kira la dalam masa 20 tahun lagi,tolonglah jangan malu2 rimau untuk senyum dan senggeh kataorang klate.
ok,hum hain rahi pyaar ke,phir mileenge chalte chalte.

Saturday, June 6, 2009

yang ke 21 ini...


Assalamualaikum & happy good day,

Syukur alhamdulillah,Allah masih lagi memberikan hayat untuk aku...hari ini,06.06.09 tarikh kelahiran aku...21 tahun yang lalu aku dilahirkan di Hospital Universiti Sains Malaysia,Kubang Kerian pada jam 12.32 tengahari.

macam-macam perkara yang aku lalui menjadikan aku belajar mengenai realiti kehidupan ini.pada aku jangka masa 21 tahun ini belum cukup untuk menjadikan aku kebal menghadapi hidup ini.aku syukur sangat kerana dilahirkan dalam keluarga yang sempurna,aku punyai ibu bapa yang sangat menyanyangi dan adik beradik yang sangat kasih mengasihi.keluarga aku juga lebih sempurna dengan kehadiran ipar-ipar aku dan 7 orang anak saudara aku.
semoga Allah memanjangkan umur aku agar aku masih boleh beribadat dan menjalani kehidupan ini.semoga Allah juga memberi panduan untuk aku menuju ke jalan ihdishiro thol mustakim dan semoga Allah juga selalu ada bersama aku dalam setiap nafas aku ini kerana Dialah segalanya untuk aku.

em..sedikit x best hari ni sebab aku dlm keadaan not very well sebab sejak aku balik aku tak banyak merehatkan badan dan minda aku.

Tuesday, May 26, 2009

Internet korang laju?kalau ya,jom tengok ni.

video

video

Ini adalah antara hasil VFX (video effects) yang dihasilkan oleh studio Red Chilies Entertainment.aku cukup tertarik dengan segala teknologi yang digunakan dalam dunia seni hari ini tak kiralah teater,filem,konsert atau apa2 sahaja.bukan sahaja VFX tapi juga CGI(computer generated imagery) dan bermacam-macam lagi teknologi yang digunakan.

So,aku masih lagi dlm meng'explore' benda-benda ni.aku sangat bangga industri perfileman Malaysia juga tidak ketinggalan dalam mengorak langkah dalam penghasilan filem yg mengunakan teknologi seumpama ini.contoh jelas,produksi KRU yang sering dan sedang menghasilkan sesuatu lain dari yang lain.common!we can do it!aku suke sebab ia juga digunakan dalam antara jenis filem yang aku suka tonton iaitu hindustan.heheh...

*credit to Red Chilies Entertainment.

Sunday, May 24, 2009

Ini sekadar pendapat aku

Assalamualaikum...syukur alhamdulillah aku masih lagi diberi kehidupan hari ini.dua minggu aku kat rumah smpena cuti sem ni...mcm2 aku buat termasuklah jaga stokis HPA ibu,maka hilanglah sedikit sebanyak boring aku.selain tu gak,aku pun mluangkan la masa2 aku dengan menonton movie2 yg slama ni aku tak de masa nak melayannya.yg pastinya aku juga sgt mluangkan masa juga utk Dia. Ni filem yg baru aku tengok iaitu Chak De!India (Go!India) arahan Shimit Amin yang diproduce kan oleh Yash Raj Films.actually filem ni release pada 2007 tp aku tak brkesempatan utk selongkar kedai cd utk cr filem ni.utk pngetahuan korang,klau filem keluaran Yash Raj Films,mmg tak kan ada dlm youtube atau pun boleh didonlod kata mana2 site.

Chak De!India cerita pasal seorang kapten team hoki india,Kabir Khan (shahrukh la tu) yg dituduh pengkhianat team india dek kerana kekalahan dlm hockey world cup.time tu india vs pakistan dn Kabir dituduh menyeblahi pakistan.biasa la,india ngan pakistan kan dikatakan ada perselisihan.

so,after 7 thun Kabir mendiamkan diri dek krana pmulauan yg dilakukan ke atas nya,dia kembali dlm persatuan hoki india & mnawarkan diri untuk jadi coach kpd pasukan hoki wanita india.tp org2 atasan ni mcm x caye pd dia,tp dia yakinkan & diorg kasi can kat Kabir dgn rasa was2.dlm dia jd coach tuk team tu mcm2 cbran la dia hadapi ngan 16 org girls ni...part ni mmg best jugak & mngajar aku bertapa penting,penting & pentingnya semangat berpasukan yg tinggi.tak kira la dlm sukan ke apa ke,bila dh dlm 1 team atau organisasi tu even kita lemah pun klau ada smgat berpasukan satu2 team tu msti mndpat kekuatan.
lepas diorang mnghadapi pelbagai rintangan tu trmasukalah ada di antara diorg x suka dgn cara Kabir,diorang akhirnya dpt g ke peringkat world cup championship.first2 diorang kalah teruk,tp dgn smngat dan bimbingan Kabir diorang kuat smngat diorg dpt g ke final.last2 diorang menang.apa yg aku sgt tertarik dgn subjek utama filem ini adalah kenegaraan.aku ingt lg dialog yg diucapkan oleh Kabir "ingatlah, kita bukan bermain untuk diri kita,untuk kampung kita,untuk negeri kita tetapi kita berusaha & bermain untuk negara kita".smangat patriotik bukan shj boleh disampaikan melalui isu peperangan menentang penjajah spt yg slalu diangkat melalui filem2 lain,tetapi juga melalui subjek2 lain spt sukan dan sbgainya untuk menarik perhatian masyarakat menonton filem bergenre seperti ini.
selalunya,bila bercerita mengenai patriotik,kita (teruatama glgan muda2 ni) rasakan itu adalah sesuatu isu yg tak prlu difikirkan.patriotik bkn sahaja wujud bila hari merdeka,PLKN,perbarisan,mengenang kembali sejarah negara yg lampau,bila buka buku teks sejarah mana2 tingkatan atau apa2 shj tetapi ia boleh diwujudkan dlm aliran yang digemari oleh generasi hari ini.contoh yang jelas melalui medium filem yang menyentuh tema seperti sukan ini.kelainan yg aku suka ttg filem ni juga,filem ni x de heroin..hehhe..

bila aku tgk filem ini,aku yakin bahawa hasil dari Yash Raj Films sememangnya tidak mengecewakan dan filem Chak De!India ini adalah salah satu masterpieace terbaik dari penulis skrip,Jaideep Sahni,director dan shahrukh khan itu sendiri.

Ni pula filem Billu Barber yang diarahkan oleh Priyadarshan dan producer Gauri Khan (wife shahrukh) dan skrip ditulis oleh Sreenivasan.Filem ni under production house yg dimiliki oleh Shahrukh sndri iaitu Red Chilies Entertainment (http://www.redchilies.com/) .Filem ni mengisahkan Billu yg dilakonkan oleh Irfan Khan.utk pngetahuan korang juga,klau korang dh tgk cite Slumdog Millionare,Irfan Khan memegang watak sbg inspektor polis yg soal siasat Jamal Malik.Billu seorang tukang gunting rambut kat kg dia yg benama kg Budbuda.Billu mempunyai seorang isteri iaitu Bindiya lakonan Lara Dutta & 2 org anak.

satu hari,1 kampung kecoh sbab ade org nak buat shooting filem kat kampung diorang ni,pelakon yg terlibat dlm shooting ni ialah Sahir Khan yg mmg femes habis la.Sahir ni kira superstar dan digilai ramai.bila Billu tahu,dia rilex je la dan teruskan rutin dia sbg barber tu.maka si Sahir Khan dn team dia dtg la kat kampung tu dan org2 kmpung pun xcited terlebih la kekdahnya...
pastu tah mcm mna tetiba ada mulut mengatakan yg sbnarnya Billu ngan Sahir ni member kamceng,org kg pun g la serbu Billu dan baik la ngan Billu,ye la kata member pelakon popular kan.dgn x pasal2 pasalnya Sahukaar seorang tuan tanah kat kg tu,bg mcm2 kat Billu terutamanya mengrenovate kdai Billu dgn hrapan supaya Billu bleh bwa dia jumpa Sahir.aduh lawak betul la babak2 ni...
Billu ni x tau nak buat apa dah dan hr2 org kg trmasuklah isteri dan anak2 dia duk push dia nak suh bawa jumpa ngan Sahir yg msih lg duk shoting kat kg tu.Billu dah usahakannya dan dah tak tau nak buat apa la kan tambah2 lg security mmg ketat la utk jaga Sahir Khan tu.then,bila dah dia x bjaya...org kg pun mcm x mau kawan la ngan dia termasuklah tuan tanah tadi yg amik balik sgala yg dia bg kat Billu ni...babak2 terakhir,ada 1 skolah kat kampung ni jmput Sahir Khan utk merasmikan anivasry penubuhan sekolah ni dan kbetulan hr tu juga adalah hr terakhir Sahir berada di kampung tu.uih...mmg 1 kampung la turun nak tgk Sahir ni.majlis dah stat,Bindiya pujuk Billu utk gi jugak,then diorg g la skolah tu yg juga skolah anak mereka.

dalam perucapan Sahir tu,dia ada cakap yg bhwasanya zaman kecil2 ni lah yg paling brharga dlm hidup.dia sangat merindui zaman2 persekolahan,waktu dirotan guru,waktu peperiksaan dan segalanya semasa kecil itu.bila dia ckp smua tu kan,ia mmbawa aku kembali zaman kanak-kanak dan zaman sekolah aku.betul katanya,kita akan sentiasa merindui zaman itu sepanjang hayat hidup kita.dia pun cite la yg dia dulu ni glongan prtghan & parents dia hnya dpt bagi ilmu shj kpdnya (mcm bckground hidup shahrukh sndri la..).
maka,dia cite la yg dia ada kawan yg sntiasa ada bersama dia dlm susah senang hidup dia,yg berkongsi mkanan walau sdikit dikala dia lapar dn x mmpu beli mknan,yg jual brg smata2 nak tlg Sahir untuk ke bandar mngejar cita2 sbgai plekon dan mcm2 lg kngan yg dia ceritakan.at last dia ckp nama kwn dia,"Billu".smua org trkejut la.time Sahir duk cerita,Billu sedih dan balik rumah.

Rupa-rupanya,Billu sndri tahu yg Sahir tu kwn dia tp dia x nak amik ksmpatan diatas ksenangan yg Sahir miliki.at last,Sahir g umah Billu...uih,time ni mmg sedih la.then diorg pun jumpa balik dn org kampung mnta maaf dgn Billu.
pada aku,filem ni memang sangat aku suggest utk korang mnontonnya.sgt byk moral values yg ada di dalamnya.kesan VFX yg digunakan dlm filem ini juga cukup membanggakan & lbih best VFX ini dihasilkan sndri di studio Red Chilies.lagu2 yg dihasilkan oleh Pritam juga ckup sedap didengar dan satu pghasilan yg kreatif.salah satu elemen yg aku suka,suasana kampung yg digunakan tu sgt segar mata memandang.

Ini pula filem yang juga daripada yash Raj Films iaitu Rab Ne Bana Di Jodi (Pasangan yg diciptakan Tuhan) yang diarahkan oleh Aditya Chopra dan skrip ini ditulis sndri oleh Aditya.Filem ini sangat berbeza dari filem2 lain dan pd aku tiada filem hindustan yang jalan cerita seumpama ini.Kisah ini menceritakan tentang Surinder Sahni lakonan shahrukh yang merupakan seorang pemalu,lelaki yg tdak mementingkan gaya,mmpunyai ilmu yg tinggi,penuh dgn sifat2 yg berbudi pekerti yang baik dan bleh dikatakan skema jugak la.
cite ni bermula dgn Surinder gi ke majlis perkahwinan Taani yg dilakonkan oleh pelakon baru Anushka Sharma.dlm tgh meriah tunggu pengantin lelaki tu,tetiba mereka dikhabarkan yg bas yg bawa rombongan pengantin xcident teruk & x de sape yg selamat.makanya ayah si Taani di terus heart attack.kat hspital,dia panggil Surinder ngan Taani dan dia pesan suh Surinder jaga Taani sepanjang hayatnya..(nak suh kawin la tu).lepas kawin,Surinder pun bawa la Taani yg agak2 mcm tension dgn apa yg dia lalui ni.even duk satu umah diorang duk bilik berasingan & 1 mlm tu Taani bincang ngan Surinder yg mngatakan Taani ni susah dh nak jatuh cinta balik ngan sesape pun.Surinder ni control je la,tp dlm hati dia mngatakan mmg dia jatuh cinta ngan Taani sejak dlm majlis perkahwinan Taani lg.
1 hari,Surinder bawa Taani g tgk wayang & dlm filem yg diorg tgk tu heronya hensem lagi gagah perkasa la kan.Surinder tgk kesukaan Taani yg bhwasanya dia suka org lelaki yang ala2 hero filem dan dia berfikir mungkin dgn cara tu boleh membuatkan Taani kembali gembira & boleh menambat hati Taani.satu mlm lpas dinner Taani mnta dgn Surinder yg dia nak join kelas tarian kat tempat dia tu.
maka Surinder g la kedai saloon member baik dia iaitu Bobby yg dilakonkan oleh Vinay Pathak dan dia cite isi hati dia dan Bobby mentransformerkan Surinder kepada seorang yg sgt stylo milo dan macho.pastu dia g ke kelas tarian yang Taani sertai kat tempat dia tu.dan2 tu jugak la prangai dia bkn lagi mcm Surinder yg skema teramat kpd seorang yg sgt gile2,happy go lucky dan beza sakan.
bila dia jumpa Taani dia perkenalkan "Raj,naam tu suno hoga".aduh,mmg gelak habis la bila dalam watak Raj ni.makanya,lepas kehadiran 'Raj' dlm hidup Taani,dia rasa lebih happy dan dlm diam dia jatuh hati dgn 'Raj'.Surinder akan wujud bila waktu mlm dia balik keja dan waktu pagi dia nak g keja.Taani ni actually seorg isteri yg bagus jugak sbab even dia kurang stuju dgn prkahwinan ni,dia tetap mnjalankan tugas dia sbg isteri.
dalam diorang join kelas tarian tu,mereka dipilih pasangan yg akan bertanding di peringkat akhir nanti.dalam 2 hari untuk ke pertandingan akhir tu,Taani meminta kpd 'Raj'untuk bawa dia lari kerana dia rasa bahagia dengan 'Raj'.dalam diri 'Raj' yg sebenarnya Surinder tu mmg terkejut & 'Raj' bersetuju.hari malam pertandingan,pagi tu Surinder bawa Taani pergi ke Golden Temple untuk meminta restu dan doa agar Taani menang dlm prtandingan ni.time ni la Taani melihat Surinder dgn mata hatinya dan tak sanggup menyakiti Surinder & dia sedar yg sebenarnya Surinder yg sentiasa bersama dikala dia sedih smasa kehilangan ayahnya.
malam pertandingan,dia sangat terkejut sebab yang keluar untuk jadi partner dia adalah Surinder Sahni yg dlm pakaian skemanya itu & dgn yakin Surinder mengatur langkah tarian nya bersama Taani.time menari tu juga Taani dah tahu yang 'Raj' itu adalah Surinder.
at last,Taani menerima cinta tulus Surinder dan mengatakan "Saya tdak menyangka ada orang dlm dunia ini memberikan sy cinta yg terlalu byk,awak menipu saya yg mengatakan awak tdak tahu bercinta"
pada aku filem ni byk obstacles yg sgt berkesan untuk memberikan perasaan tertanya-tanya kpd penonton dan aku sndri tak leh nak agak apa yg akan berlaku seterusnya.actually,aku rasa naskah ni bagus untuk dibuat kajian skrip (subjek pn umi gitu..).ada 1 lagu dlm filem ini yg bertajuk 'Phir Mileenge Chalte Chalte',klip videonya yg bermula dr zaman hitam putih filem hindustan dan perkembangan2nya sehingga la zaman sekarang.pada ku juga,kita mestilah adil dalam menilai sesebuah karya itu dan kena memberi keadilan kepada setiap yang dibawa dalam sesebuah filem tu.maksud aku di sini,kalau hollywood bleh buat terer2,kita cuba juga untuk buat dlm filem kita,ada org2 kita terus mengkritik itu ini dan ada shj yang tak kena nya.
seperti juga perkembangan filem bollywood yg merupakan industri filem terbesar di dunia,yang juga telah byk melakukan transformasi..bukan dlm kadar sekali gus dan mendadak tetapi secara flow by flow.even mereka meletakkan kecanggihan dlm setiap pembikinan filem, mereka tidak pernah mengabaikan setiap dari tradisi budaya mereka & mereka selalu menyelitkan adegan atau lagu2 yg mengingatkan kita kembali kpd sejarah perfileman india sejak zaman mak2 kita muda lg.
di sini aku nak tekankan,aku bukan sesekali bermaksud untuk agungkan kan karya mereka.aku juga spend duit dan masa aku untuk menonton sndri di cinema filem2 spt Kala Malam Bulan Mengambang,Evolusi KL Drift,Duyung,Talentime,Sepi,Mukhsin,Otai,Geng:Pengembaraan Bermula,Bohsia:Jangan Pilih Jalan Hitam dan yang terbaru aku tonton Syurga Cinta.kebanyakan yg lain aku tonton mlalui vcd,dvd dan astro kirana.
Maka,nilai lah sesuatu karya itu tanpa rasa prajudis dan sesungguhnya setiap idea yg lahir serta dikeluarkan oleh golongan seni ini adalah bukti penciptaan Allah yg Maha Kuasa diatas setiap hambanya kerana setiap kebaikan itu datangnya dari Allah.melalui medium seni ini yang menyatukan manusia dan seni inilah yang menyatukan jiwa dan rasa.