Friday, July 5, 2013

Masa Suntuk yg Semakin Berakhir


2009

Jumuah Mubarak :)

merenung kembali 6 tahun kebelakangan ini...oh, rupanya sudah sampai pada garisan penamat. namun ia bukanlah penamat segalanya, pencarian ilmu tak akan terhenti sehinggalah nafas ini ditarik buat kali terakhirnya. begitulah hidup ini, Allah hamparinya dengan suka dan duka agar kita benar-benar menikmati hidup ini. saya jamin, hidup ini pasti langsung tak seronok andai hanya bahagia yang wujud.

sekali fikir macam tak percaya semua ni berlaku dalam hidup saya. berada di UiTM, Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik dan bertukar kepada nama Fakulti Filem, Teater & Animasi, pelajar jabatan Pengurusan Industri Kreatif. just go through with bermacam-macam pementasan teater, events, assignments and list go on. mengenali lecturers, kawan-kawan, sahabat-sahabat, staf-staf, cleaners, abang2 kakak2 guards. minggu orientasi diploma 2007 lalu rasa baru sahaja kelmarin berlalu. bermain hujan bersama sahabat-sahabat, basah itu masih terasa. gema gelak tawa dan esakan tangis seakan masih lagi berbunyi di telinga ini. terlalu banyak masa-masa yang diraikan bersama. sedih. sudah semestinya sedih untuk melepaskan semua ini.

namun, masa ini tetap akan bergerak tak pernah belas ehsan kepada sesiapa pun. malam dan siang tetap berganti walau apapun berlaku di bumi sehinggalah matahari terbit di nun barat. hidup perlu diteruskan, impian mesti terus bebas terlakar atas kanvas hayat yang masih ada. cita-cita mesti sentiasa meninggi untuk memacu kehidupan ini menuju redha Allah.

kerana itulah Allah mahu kita menjalinkan hubungan dengan manusia di dunia ini kerana Nya kerana Allah mahu temukan kita lagi dengan bahagia di akhirat. temukan dengan bahagia dan qalbun salim bukan saling menyalahkan akibat tidak saling pesan memesan kepada kebaikan semasa di dunia.

"Pada hari itu (akhirat) sahabat-sahabat karib; setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yg lain, kecuali orang2 yg persahabatannya berdasarkan taqwa (iman & amal soleh)." Az-Zukhruf | 67

2013
semoga Allah Maha Penyayang mengampuni semua dosa-dosa kita dan menerima usaha kita untuk menjadi hambaNya yang lebih baik. semoga Allah merahmati orang-orang yang hadir membahagiakan hidup kita termasuk pegawai MBSA yang selalu menyaman kereta kita depan kolej. selamat menempuhi satu lagi fasa hidup yang degree keseriusan nya lebih tinggi. TAMAT.

Tak pernah terlewatkan
Dan tetap mengaguminya
Kesempatan seperti ini
Tak akan bisa di beli

Bersamamu kuhabiskan waktu
Senang bisa mengenal dirimu
Rasanya semua begitu sempurna
Sayang untuk mengakhirinya

Melawan keterbatasan
Walau sedikit kemungkinan
Tak akan menyerah untuk hadapi
Hingga sedih tak mahu datang lagi

Bersamamu ku habiskan waktu
Senang bisa mengenal dirimu
Rasanya semua begitu sempurna
Sayang untuk mengakhirinya

Janganlah berganti
Tetaplah seperti ini

No comments: