Wednesday, May 22, 2013

Pilihan RAKYAT Umum

 Assalamualaikum & have a good day!

Subhanallah, alhamdulillah, Allahuakbar. 7 Mei saya & keluarga kakak saya selamat pulang ke tanah negeri perantauan, Selangor. sepanjang perjalanan pulang, banyak yang saya muhasabahkan bermula perjalanan pulang 18 jam Selangor-KB, berhadapan dengan macam-macam dugaan ideologi sehinggalah perjalan kembali yang mengambil masa 12 jam ini. 3 Mei, kami bertolak heading kota bharu jam 11.00 malam, sampai di Karak seperti yang dijangka jalan sesak tak hengat punya. memang 20km/jam. abang ipar saya berhenti di sebuah stesen minyak dek kerana penat mengharungi jammed yang diklasifikasi kan agak teruk. saya pun keluar kereta membetulkan urat sendi dalam keadaan mamai...masha Allah ramainya orang berhenti rehat dan suasana seperti meriah tapi tak tahu meriah tang mana. bendera-bendera parti berkibaran di kereta, ada yang memakai baju warna sedondon, semuanya muka penat tapi saling senyum kepada yang lain. kami tak berhenti lama, so co pilot amik alih stereng la, tak nak tunggu lama-lama wajah ibu abah dah ternampak-nampak ni. solat subuh di kampung Nong area Raub, masjid nya tidak lah sebesar mana tapi cukup untuk musafir yang berhenti solat pagi tu. ramai. ada yang berkereta, bermotor dan bas. melihat wajah-wajah mereka seakan mengambarkan kita balik kerana satu tujuan yang sama, ya kita balik untuk bantu agama Allah!

perjalanan diteruskan. sampai di jalan gua musang-kuala krai, hati semakin berkobar-kobar. ada orang-orang kampung keluar umpama menyambut kepulangan kami dengan mengkibar-kibarkan bendera ala flashmob. oh terharu! sungguh. ada yang berganding ayah dan anak, sekeluarga, sekelompok. ada juga yang mengedarkan bendera, risalah, stiker, air minuman. kepenatan kami petang itu sungguh terubat dengan sambutan mereka. sehingga ada sekumpulan yang buat kenduri makan tengahari untuk anak perantau yang pulang cuma kami tak singgah teringatkan masakan ibu yang sedia menanti. perjalanan kuala krai-kota bharu walau jalan agak sesak hanya 40-60 km/jam dan ini first time saya bertegur sapa di jalan raya, masing-masing yang membawa bendera, dim lampu dan mengangkat tangan. sangat best okey! alhamdulillah, sampai di taman guru, kampung pintu geng lebih kurang jam 5 lebih. sedih, ibu ada kerja. tapi tak mengapa abah ada menyambut kami dengan pelukan kasih cintanya.

05052013 today is the day. tidaklah terlalu awal saya keluar mengundi, sekitar jam 10 pagi begitulah. sampai je di sekolah, wah! macam reunion plak kan. jumpa kawan-kawan lama, cikgu-cikgu lama. pengalaman pertama kali membuang undi sedikit menerveskan :p selesai memangkah mana patut keluar dari kawasan mengundi saya melawat khemah-khemah parti politik. meriah seperti biasa. malamnya, pasti semua tercongak depan tv mahu mengetahui keputusan undian. ntah kenapa dirasakan pengumuman kali ini begitu lambat. jam 12 tgh malam pun masih banyak kawasan tak diumumkan. alih-alih jam 2 pagi, tadaaa! BN menang. ok, masuk tidur.

pagi, penuh di dada facebook perkataan seperti bangla, blackout, recounting.malaysia masih 'bernafas' dengan nafas yang lama. banyak yang kecewa kerana merasakan election kali ini macam ada something wrong. Allahua'lam. kebenaran akan tetap menang jua. itu janji Allah. sekian sahaja laporan saya sebagai rakyat malaysia yang pertama kali mengundi, panjang umur insya Allah umur 30 nanti pula akan mengundi :)


No comments: