Monday, December 3, 2012

Kembali kepada fitrah? hey! itu cool! (Sneak Peek : HAI-Bicara Selebriti siri 6)

Assalamualaikum, hey uolls!

Hidup ini memang begini kan. sibuk memanjang...kadang ntah hape-hapela yang disibukkannya. bangun subuh tup tap dah nak pejam mata tido balik. hokey,kali ni saya nak share sedikit pandangan tentang fenomena yang semakin hangat berlaku di sekeliling kita sekarang. PRU? ha ah,itu salah satu kehangatan di Malaysia sekarang tapi saya tak mau cite pasal tu lagi. kehangatan yang saya maksudkan ialah fenomena di mana 'kebangkitan' golongan ustaz/h, ulama', majlis ilmu, ceramah dan sehangkatan dengannya.

suatu malam, sebelum saya keluar untuk shooting short film, Allah gerakkan hati saya untuk ke surau kolej xxx.ada ceramah sempena maal hijrah ke kalau tak silap. speakers terdiri dari wakil pelajar (WP) dan salah dua orangnya ahli sebuah persatuan islam university. bagus, saya suka pengisian penghuraian kesedaran dakwah di kalangan golongan muda sekarang yang semakin memberangsangkan. berpindah pula kepada komen wakil pelajar ini mengenai fenomena populariti ustaz yang berjaya menarik puluhan ribu orang untuk mendengar ceramahnya. jemput sahaja beliau, pasti masjid atau tempat itu umpama pesta besar-besaran. jalan komfem jem dan jemaah melimpah keluar. ya, anda terer dapat teka sape yang saya maksudkan, Ustaz Azhar Idrus.maka WP ni pun mengatakan bahawa kurang mengemari akan hal ini sebab orang g tu bukan nak ilmu sangat tapi disebabkan benda tu popular so that people wanna be part of crowd. pegi pegi pun gelak2 then kalau orang tanya "apa ko dapat daripada ustaz azhar ckp tadi?" maka jawapannya, "ntah!". baiklah. sebenarnya, banyak lagi kritikan WP kepada fenomena ini tapi biar itu sahajalah yang saya taip.

pasti ada antara yag membaca ini mengatakan saya fanatik UAI. "pengikut UAI ni memang, tak boleh ditegur. bajet diorang tu alim macam UAI, UAI tu pun satu, bahasa kasar". peluh kecil. saya pernah baca orang komen macam ni di FB & YouTube. memang, saya fanatik. kalau boleh hampir semua tempat UAI pegi saya nak gi. saya fanatik dengan gaya dakwahnya, ilmu-ilmunya, gaya penyampaiannya & kreativiti dia menarik begitu ramai golongan muda yang dulu tak kenal agama tetapi kini sudah kembali sujud kepada Allah. ya, saya memang tak nafikan ada yang pergi tu sebab orang lain pun pegi BUT AT LEAST dia pergi ke tempat baik, taman syurga, majlis ilmu berbanding perhimpunan yang ntah hape-hape tu kan. bukan kah kita femes dengan kata-kata ini kalau berkawan dengan si penjual perfume, sedikit sebanyak pun bau lekat kat kita. biarlah mungkin awal-awalnya dia pergi sebab orang lain pun pergi, lama-lama bila telinganya mendengar pesanan-pesanan yang baik insya Allah dia sedar juga. mungkin orang yang melihat usaha ini hanya semudah kacang cap  ibu jari tapi saya yakin kita sedang berusaha to create generations towards Al-Fateh dan contoh pemuda Islam yang lain.

dulu, awal 2010 kalau tak silap, abang ipar saya bawa balik VCD UAI ni ke rumahnya dan waktu tu, saya masih tak biasa dengan ceramah2 apa semua ini. saya pun waktu tu memang ntah hape-hape mengarut lagi. saya dengar hujung telinga macam tu je, pastu lama-lama abang ipar saya asyik duk pasang VCD tu saya jadi tertarik. waktu tu UAI tak femes lagi. pastu saya cari kat YouTube. dalam duk tengok dalam YouTube tu la saya jumpa ustaz-ustaz lain. liked page UAI kat FB, liked page JKKK & lain-lain lagi. lepas tu barulah UAI mula femes. gitu la sikit sebanyak cerita bagaimana saya kenal UAI ni.

curi-curi cerita sikit. 1 Dec 2012, saya bersama sahabat saya dari KL ke Hari Hiburan Islam : Bicara Selebriti bersama UAI, Meyda Sefira, Heliza Helmi & Amin Idris di Stadium Muhammad IV Kota Bharu. sukar digambarkan perasaan saya ketika itu. seluas-luas padang itu, saya tak nampak satu ruang kosong pun tanpa diduduki oleh manusia. penuh. terharu juga dengan kisah Amin Idris yang ketinggalan penerbangan ke Kota Bharu dek tugasan membuat liputan sebuah perhimpunan merah. sanggup beliau, membeli tiket flight yang lain dan sampai ke pentas jam 10.30 malam. memang saya lihat pada jadual beliau di FBnya memang pack dari awal pagi. malam itu hujan,mula-mula tu saya beralih juga ke tempat teduh.pastu hujan berhenti hampir semua kembali ke padang. melihat di dada langit, subhanallah! bulan yang sangat bercahaya dan cantik. angin sejuk mendakap kami semua. sedang hangat panel berbicara hujan lagi dan kali ini saya memilih untuk kuyup bersama lebih 15k jemaah lain. yang lebih mengagumkan saya, walau hujan lebat semua panel & moderator tidak berganjak dari pentas sehinggalah datang krew untuk memayungi mereka. takbir ALLAHUAKBAR berkali-kali dilaungkan. semangat Palestin dan kebangkitan Islam semakin laju mengalir dalam diri ini.

picture credit to FB Amin Idris
antara apa yang saya dapat dari panel-panel yang hebat ini ialah menjalankan dakwah kena luruskan niat, ikhlas, lihat dengan siapa kita berkawan dan bergaul.apa yang paling utama ialah ilmu kerana dengan ilmu itulah menentukan bagaimana kita melihat & menilai dunia ini dan dengan ilmu lah kita nampak jalan ke akhirat. bak kata UAI, popular itu tak perlu pun dicari kalau dia nak datang dia akan datang tanpa dipaksa. ya, malam itu UAI tidak menghurai kitab Anak Kunci Syurga tetapi lebih kepada perkongsian bagaimana dia bermula daripada diminta mengajar di tangga pondok yang bermula dengan seorang murid, 5 orang dan berpindah kepada 10 orang di surau. kini, tak perlu saya calculate kat sini beramai ramai orang yang ke ceramahnya tanpa ada pengangkutan percuma, kain pelikat percuma, duit sagu hati dan apa-apa sahaja lah kecuali dengan kerelaan diri sendiri walaupun menempuh jalan yang sukar. benar, dia daie sejuta umat.

pernah demo tengok talk lagu nih? ;)

saya kuyup dan saya suka!
ternyata, yang dinamakan updated dan cool itu ialah mereka yang memilih untuk kembali berpegang kepada agama Islam. mereka yang memilih bersama majlis ilmu. kata UAI lagi, manusia ini punyai hobi. buat lah hobi apapun hobi suka tangkap gambar ke, naik basikal ke, motor ke asalkan tidak melanggar syariat dan kita buat semua tu dengan berpandukan Islam. as simple as that. world view kita wajib gunakan Islam sebagai kaca mata kita melihat dunia ini. jangan terlalu menjadi leteralis agama yang hanya melihat Islam hanya pada perkara tertentu sahaja. Dari kiri Kak Aisya, Aryani, Dik Husna & Kak Hidayah

Khalas :)

No comments: