Monday, September 3, 2012

En Ramadhan sudah pergi

Dikhabarkan kepada penduduk kampung nan permai itu, masa En Ramadhan semakin suntuk. semuanya semakin tergesa-gesa untuk mengisi kehadiran En Ramdhan dengan sebaik mungkin. ada yang sudah menutup pintu-pintu kedai mereka, ada yang sedang mengusung bantal busuk & kelengkapan untuk beriktikaf di masjid, cangkul di tangan di simpan kemas di dalam stor & mereka berlari terus membersihkan diri. "masa dah tak banyak! ini peluang kita semua rebut rewards yang En Ramadhan bawa. ingat! tiada siapa pun yang terlepas untuk merebut ganjaran ini!", teriak penghulu kampung yang beriman lagi hensem itu.

Kesekian kalinya, petang terakhir sebelum En Ramadhan benar-benar meninggalkan mereka semua. semuanya tunduk sendu sayu. daun palas yang masih berbaki dibiarkan sahaja di bucu dapur, api yang membakar lemang pun hanya tinggal arangnya yang berasap sepoi-sepoi bahasa. Angin sedih menghembus kampung itu, yang yang menyendiri sambil menyapu air mata. Tiada kematian yang mereka ratapi, tiada bencana yang menimpa mereka tetapi hanya satu, mereka berat untuk melepaskan En Ramadhan pergi. bilal yang tampan melaungkan azan maghrib tanda berakhirnya 30 Ramadhan. malam itu tiada lagi terawih 23 rakaat tetapi diganti dengan solat sunat tasbih.

Usai solat sunat tasbih & takbir Eid, imam mula berdiri di hadapan makmum yang kebanyakkan masih bermuram durjana. "Saudara saudari ku sekalian, janganlah kalian semua bermuram begini. esok, pagi Syawal akan menjelma, kita harus raikan kemenangan kita. andai kalian terus bersedih ini bermakna kita hanya menyembah Ramadhan bukan menyembah Allah yang Esa & saya yakin kita semua meraikan Ramadhan kerana cinta & taat kita kepada Allah yang Esa. marilah...kita raikan Eid Fitri dengan kesyukuran & kemeriahan. oh, saya pun tidak tahu kenapa ayat-ayat saya sesekema ini. so, moh le kita enjoy seadanya okeyh!". whosh! sungguh bersemangat imam ini demi memberi semangat kpd penghuni kampung itu.

maka, mereka masing menepuk-nepuk bahu rakan-rakan sebelah menyebelah untuk tidak lagi menangis dengan perginya En Ramadhan. akhir kalam abang imam itu dengan doa "ya Allah, terimalah amalan kami dan  pertemukan kami sekali lagi dengan Ramadhan akan datang. Allahumma balighna fi Ramadhan, amin". semua jemaah mengaminkan doa abang imam itu. Allahu akbar, Allahu akbar wa lillahilham

gitulah cerita hekayat penduduk kampung tersebut. so apa hekayat kita plak? Ramadhan dah berlalu hampir 2 minggu, bagaimana dengan amalan yang kita latih di Ramadhan lepas? adakah kita masih teruskan seperti biasa atau ianya sudah pergi bersama Ramadhan? yup, memang pada saya pun istiqomah a.k.a konsisten ni memang perlu mujahadah yang cukup tinggi. kalau setakat puasa 6 then tiba2 ada orang nak belanje makan & kita hancurkan puasa kita tu pun dah kalah dengan nafsu apatah lagi nak istiqomah qiam. kena step by step, baginda Rasulullah salallahu alaihi wasallam pun pernah cakap yang sebaik-baik amalan tu biar sedikit tapi berterusan.

saya juga menegur diri sendiri yang sometimes memang lalai dan dalam tak sedar kedekut dengan Allah sedangkan Allah tak pernah pun kedekut dengan kita kan. apapun, selagi nafas masih di badan selagi tu lah kita x pernah terlambat untuk berpatah balik ke jalan Allah. iman memang kena kebal & rahsia yang bukan lagi rahsia; untuk kebalkan iman ialah dengan jaga solat 5 waktu. kena selalu update ilmu mengenai solat, kadang ada benda2 yg remeh pasal solat kita x tau (saya la tu -_-'). so, all da best for us before Allah changed our tittle tu Allahyarham/ah. rumah bertiang 2 itu pasti milik kita, pasti!

p/s : pertengahan bulan 9 ni cadang nak create group usrah di alam nyata. sesape nak joen? ;)No comments: