Friday, August 19, 2011

Hidup bersama kasih Allah

Peace be upon you guys,
aku membelek kembali nota yang aku catat semasa talk by Dr Azhar Hj Sarip dalam program GERAK semasa aku jadi ustazah di Dzul Iman Smart Khalifah.talk ni pada 10 julai 2011 di Menara TM. so, aku nak share ngan korang talk yg actually tajuknya Terapi Azan tapi ia pengisian more kepada hidup berAllah atau hidup bertuhan.

Actually kita kena belajar untuk memahami yang dimaksudkan oleh Allah "katakanlah bahawa Aku lebih dekat dari urat nafas manusia itu". sememangnya bagi insan yang 'jauh' dengan Allah taala sekadar Islam pada nama memang  sangat sukar untuk faham ayat ni sebab dia tidak yakin akan Allah taala itu sememangnya wujud even tak nampak dengan mata kasar. aku juga penah dengar ada sorang ustaz ni cakap Islam bukan agama fakta tetapi percaya dan yakin. Maka, bila masalah datang ia sebagai platform untuk manusia tu berhubung dengan Allah taala.Dengan masalah ini jugalah kita mewujudkan persefahaman dengan sesama manusia bahkan persefahaman dengan Allah taala. Allah taala Maha Memahami kita cuma kita untuk berusaha untuk memahami Allah itu. so, no wonder la kenapa kita tengok hari ni kenapa orang yang susah tu la yang ramai anak, masalah itu ini...sebab itu caranya Allah taala nak manusia dekat dengan Nya.aku tak kata orang kaya tak de masalah, tapi bila seseorang tu menghadapi masalah tapi dia ada harta itu lagi bahaya daripada ada masalah dan tidak mepunyai harta yang banyak.

Kita as human yang memang dengan sifat semulajadinya banyak kekurangan dan kita tidak sempurna. sebab itu pentingnya kita mencari ilmu terutamanya ilmu agama untuk memotivasi & meyakinkan kita yang Allah itu ada.antara sifat positif yang ada dalam diri manusia ialah willpower, analogical & rational.kalau kita biarkan kelemahan sentiasa menguasai positif kita maka ia berjaya menghancurkan positif yang ada semulajadi dalam diri kita.antara kelemahan yang sememangnya ada dalam diri kita ialah hungry, angry, lonely & tired. bukan ke kalau kita penat kita cepat je nak marah segala kan...so ia akan destroy unsur-unsur positif tadi.

so, how to build up positive 'energy' ? yang paling mudah dalam percakapan harian kita contohnya "boleh tak kalau awak jangan ganggu saya?" ok, cuba korang bezakan kalau cakap begini "boleh kan kalau awak jangan ganggu saya". 'tak' ditukar kepada 'kan' yang kedengaran kind but firm. sedikit pengalaman aku semasa menjadi ustazah tempoh bulan aku tukar word ni anak2 memang boleh terima order tanpa banyak alasan.pesan Dr Azhar lagi, orang positif suka yang positif, orang negatif suka yang negatif.hakikatnya fitrah kita ini mengarah kepada Ilahiah dan positif. paksaan juga membantu membangunkan negative energy dalam diri kita,so, x mo paksa2 okeh...


Doa...kita selalu dengar org memperkatakan mengenai doa.dulu, jaman-jaman aku jahil aku faham doa tu doa je la.angkat tanggan pastu mintak la ape benda pun dengan Allah.huhu, wallahi aku tak mo kembali ke zaman dark ages aku tu.Dr Azhar kate lagi, jangan kurang ajar dan tak hormat Allah dalam keadaan yg kita tak perasaan pun yang kita sebenarnya rude dengan Allah.contoh situasi, waktu doa dalam masjid sambil tadah tanggan mengaminkan doa mata boleh lagi melilau tengok jam kat dinding, tengok hiasan2 kat dinding masjid, tengok budak-budak berlari kat luar, siap 'patah2kan' jari lagi...pastu tadah tanggan tu memang mcm2 gaya la tongkat kat peha la ape la.actually bila Dr ckp mcm tu aku tersentap habis sebab dulu macam tu la.sekarang baru rasa malu dengan Allah... : (

so, bila berdoa dengan Allah taala, jangan poyo dengan Allah taala. which means kata Dr Azhar let's say berdoa waktu majlis2 rasmi then baca ikut teks yang disediakan tu itu la maksud poyo nya.maknanya kita baca sekadar-kadar baca & contoh lain menjadi adat pulak memulakan majlis dengan ummu kitab al fatihah pasti semua pakat baca dengan penuh turbonya tanpa faham maksud al fatihah tu.that is poyo okay...menurut kajian sains berkaitan gelombang alpha, beta, theta & delta; gelombang alpha paling rendah & ia merupakan gelombang yang positif. contoh waktu bumi ni dalam gelombang theta ialah pada waktu Subuh,Dhuha, Asar, semasa Azan dilaungkan & pada bulan Ramadhan.how to gain gelombang theta ni? iaitu dengan kita berlemah lembut & bertenang. so berlemah lembutlah dalam berdoa kepada Allah nescaya kita akan bertenang & we can fall in love with Allah.sebagaimana kita tidak mencurangi cinta kita kepada manusia same goes la kita tak boleh mencurangi cinta kita kepada Allah.bagaimana antara cara bercinta dengan Allah? dengan selalu 'bercakap & bersembang' dengan Allah. contohnya :

"Ya Allah yang saya sayangi Allah Maha Berkuasa, saya nak drive keta ni, saya nak ke pasar, izinkan saya untuk sampai ke pasar dengan selamat ya, saya berdoa semoga jalan nak ke pasar ni tak jem"


setelah selamat sampai ke pasar...


"Ya Allah Maha Penyayang, terima kasih banyak-banyak sebab Allah izinkan untuk saya sampai ke pasar ni.I love You sooo much.alhamdulillah"

so jadilah ianya doa yang tak poyo sebab tu memang tulus dari hati kita.kalau kita amal macam ni. memang setiap detik kita akan berinteraksi dengan Allah.pesanan ni khas jugak untuk diri aku yang selalu lupa terutama dalam nak lakukan benda yang kecik2.memang testimoni diri aku,aku buat macam ni memang ia bergerak smoothly...masha Allah is amazing beb!satu lagi yang membuat kan aku sentap sendirian, never say :

"la..waktu-waktu la sakit perut nak masuk toilet..." 


tp tukar kepada...


"Ya Allah, terima kasih untuk nikmat buang air besar ni.."

so, bagaimana pula Allah taala memberi jawapan terhadap segala permintaan kita? kita kena alert dengan signal Allah. Allah menyelesaikan masalah kita, itu adalah jawapan Allah, Allah mengelakkan kita dari keburukan, itu adalah jawapan Allah dan jawapan terbesar yang Allah taala sedang bagi kat kita Allah masih lagi mengizinkan untuk kita hidup pada saat ni.segala puji bagi Allah...alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah.

mari kita bermesra & berbaik-baik dengan Allah.Allah sayang kita & kita pun sayang Allah.so, x mo berkira dengan Allah sebab Allah tak penah pun berkira dengan kita :)No comments: