Sunday, March 20, 2011

Gema malam bersama pujian kepada Nya & selawat kepada baginda

assalamualaikum & salam bahagia untuk kita semua,
well, alhamdulillah all praises to Allah atas segala nikmat & rahmat yang tak henti-henti Allah bagi kat kita semua. sedar tak sedar dah hampir 3 minggu ia dah berlalu. yup! kali ni aku nak share ngan korang mengenai suatu moment yang insha Allah aku tak akan lupakan sehingga akhir nafas aku ni...MAHER ZAIN LIVE IN CONCERT. MZLIC diadakan pada 25 & 26 feb lalu di stadium malawati, shah alam. haih..maher ni selalu buat show area2 shah alam...dia da tau aku mmg duk sini, tu pasal dia x mo p jauh2 (uweeekk..perasan!) ok, common soalan orang kat aku "ko beli tiket rege brapa?".jawapan dia, dah x de kerusi lain depan seat aku tu.

maka, hari yg ditunggu-tunggu pun sampai..eceh...dengan slumber derknya aku g sorang2 stadium petang tu. memang meriah sangat nak2 lg diorang buat karnival kat perkarangan stadium tu. memang meriah carrey la kan...aku pun jumpa sorang dak ni. sembang punya sembang, dia macam sekepala ngan aku je. rupanya dia pun datang sorang gak.lagi best nun dari pahang.maka dgn jumpa kali pertama ni aku cop dia seorang yang sempoi, easy going & baik. zizan, ko memang best!
jumpa la beberapa geng MZMfc yanie, luq, din, kak mona, kak reena dan sempat jumpa bro firdaus mahadi. then aku antara penonton yang awal masuk dalam stadium tuh. fuh...tengok stage, debaran makin terasa. lebey2 plak kan, macam la aku yang nak buat performance. benda pertama aku tengok is stage's lighting..yup sama macam save the soul hari tu. ni mesti Mubari punya keje.chanteek!
 
persembahan dimulakan dengan geng in team & irfan makki. fuuhh, dengar suara irfan live memang gempakz! ada satu lagu dia yang berjaya membuat aku menangis iaitu lagu 'Waiting For The Call'. yang best jugak irfan makki ade nyanyi bahasa melayu dalam lagu 'Mabrouk' x silapnya. juga best sebab dia nyanyi 2 kali lagi 'Mabrouk' ni.

jeng, jeng, jeng...maka, aku melihat kelibat maher menuju belakang stage. then, beliau naik stage dengan penuh gaya, mutu & keunggulan nya itu dengan lagu pembukaan 'Always Be There'. muzik live yang diketuai oleh eddie marzuki memang manthop! ok meher...rilek2 jangan nebes. penampilannya, seperti yang korang tengok gambar-gambar ni memang bersahaja, simple & nice! 
first round dah setel, then mesut kurtis keluar. dia ni pun vokal best tak henggat punya. yang penting dia nyanyi lagu paberet aku, 'Burdah'. memang skrin kat belakang tu sanggat membantu semua persembahan malam tu. then, lepas mesut nyanyi punya nyanyi...maher keluar la. then diorang together nyanyi lagu 'Never Forget' dengan beberapa kids yang chomel2 ni. waktu ni aku dah memang bersila kat depan2 stage tu ha, kalau tak dek pagar, memang aku dah naik stage tu ;p
yang penting, aku tak keseorang bersila depan stage tu. geng2 MZMfc iaitu faziela, aiman, zie, fhame & beberapa orang lagi la. budak2 kecik tak yah cakap la. memang best sangat2 waktu tu. memang meriah habis la. even maher nampak cam penat sikit & ade 2 lagu x silapnya dia tersyasyul lirik then dia ulang nyanyi lagi lagu2 tu.lagu 'Open Your Eyes' ngan 'The Chosen One'...adeih, maher..maher. x pe, lagi bagus sebab lagi lama konsert tu.hehehe... aku dapat rasa & yakin maher benar-benar jujur dalam setiap nyanyiannya. tiada nyanyian malam itu yang tidak dimulakan dengan "bismillah". yang lagi buat aku terharu, lepas dia perform lagu 'Thank You Allah' maher pusing belakang dan lap air mata dia, dalam ati aku "la patut la tang lirik last2 tu macam tersekat-sekat sikit suara dia"
memang malam tu stadium malawati dipenuhi gema takbir mengingati kebesaran Allah & selawat salam kepada junjungan Muhammad salallahu alaihi wasallam. even maher, nampak x cukup energy tapi dia tetap bersemangat & setiap bait-bait yang keluar dari mulutnya itu....jujur! kerana itu sesiapa yg menghadiri konsert mlm tu sangat2 enjoy dan rasa x puas even maher nyanyi lebih dari 13 lagu!

satu lagi perkara yang aku tertarik mengenai sepanjang persembahan konsert malam itu iaitu peniup seruling yang didatangkan khas oleh maher sendiri dari sweden. aku memang tak tau ape nama nya tetapi beliau memang best! selain dari live band yang memang superb si peniup seruling ni gak memang banyak membantu persembahan nak2 bila ade terdengar sound system macam lari sket kan...ala, normal la tu kan. satu lagu yang paling best bila maher nyanyi lagu baru yang ditujukan khas buat rakyat Mesir, yang bertajuk 'Freedom'

ini adalah salah satu gaya maher malam tu... "feel free to sing along with me" <---ni aku pandai2 je k...

inilah wajah kesayangan hamba...wah, ayat x leh blah! apa korang terfikir bila tengok muka ni? inilah antara manusia yang Allah berikan kepada aku untuk membawa aku kembali kepada sebuah daerah yang diredhaiNya. Allah hadiahkan aku malam konsert itu sebagai malam untuk aku melihat, mendengar & merasai dengan deria pinjaman dari Nya ini seorang hambaNya yang berjaya membawa hati aku kembali kepada fitrah. mahu saja aku nak bagitau kat maher "brother, you don't know how much your songs change me". huhu, banyak la aku ni. kalau jumpa maher, nak cakap itu la ini la... depan mata hari tu pun nak cakap assalamualaikum dah ketaq kaki ;p

ini antara capture yang aku suka. thanks juga kat mia coze bagi pinjam kemera dia. iye la, memandang baby D60 aku ni x berapa nak sihat kan. melihat gambar ni seringkali membuat aku terlalu rindu akan kenangan malam 26 februari itu. bagi aku, lepas habis konsert malam tu aku puas hati sangat-sangat dan dalam masa yang sama aku rindu dengan showcase Save The Soul 15 oktober 2010 lalu. iye la ni kan konsert, maher bermain dengan ruang yang cukup besar dan waktu save the soul dulu ruang auditorium so penonton rasa dekat dengan maher & maher free untuk turun dari pentas untuk bersama audiens. kalau konsert dia buat macam tu memang tak jadi nak menyanyi la dia. pastu yang masa save the soul tu 38% live music & selebihnya minus one, konsert ni memang fully live music. lagi pula, ini pertama kali maher zain buat konsert besar yang main singernya adalah dia. give him a little bit more time k.
 tadaaa... even aku masih x de rezeki untuk amik gambar personally ngan abe maher ni, ramai2 macam ni pun ok what. kesahnya, habis je konsert malam tu aku x terus balik.aku duk dalam stadium tu sambil sembang sakan ngan geng2 Maher Zain Malaysian Fan Club terutama yang jadi komiti untuk konsert ni antaranya akhi fairuz, kak reena, kak shahidat, kak zira, ende, aiman, pokcik nizam, pojiee, fhame, kak mona, kak suzly, faziela & ramai lagi lah. pastu, aku dah dapat rasa yang diorang macam wait for something. kat stage, krew dah sebok duk bump-out. uwaaa, sangat rindu nak buat event lagi. pastu, ade beberapa orang duk susun2 kerusi atas stage tu...jeng,jeng,jeng...
 sekali ada sesi bergambar semua tenaga kerja dengan maher & semua yang terlibat dengan konsert ni.mula2 aku memang segan nak naik, dah memandangkan aku pun pakai baju koperat MZMfc & fikir bukan sng dapat chance macam ni, aku naek je la atas stage tu. giler ah dapat 'face to face' ngan maher tak penah lagi sedekat ni <---sangat fanatik bunyi nya. hahaha... tapi maher ni best la. dia sembang ngan kitorang ni macam geng lama, frenly betul. dia pun sempoi & gile2 je. di depan kitorang tu sah2 la memang ramai photografernya termasuklah photografer kesukaan maher & kitorang semua Firdaus Mahadi . maher siap cakap lagi "common firdaus, i trust you man.."

maka, malam tu berakhir dengan rasa penuh kesyukuran kerana Allah telah memberi lebih daripada aku minta. alhamdulillah, segala puji bagi Allah. setelah berakhir hari tu rindu kepada konsert ni sentiasa menebal. rindu kepada gema malam bersama pujian kepada Nya & selawat kepada baginda... Allahuakbar =,)

2 comments:

Noor Zarina said...

eh...me also ade kat concert 2nd night tu la hehehe... (tp that time kamu blm lg msuk dzuliman so mmg x knl la hehehe)... nice blog eid..

Eidmalina Ideris said...

ekekkekek...really? wah,akak pegi jugak.awesome! ade amik gmbar x? jazakillah akak..blog biase2 je...