Thursday, November 11, 2010

Kongsi Ilmu : Omega

Salam brothers & sisters,
post kali ni aku nak share ngan korang semua apa yang aku belajar dengan tn hj ismail di kuliah perubatan jawi (KPJ) beliau.sape tn hj ni...tgk belah kanan,'the amazing knowledgeable' tu la dia.KPJ ni kelas yg dikendalikan khas oleh tn hj dan beberapa org panel HPA ni.HPA ni apa pulak?HPA ni Herba Penawar Al-Wahida.kali ni aku nak share mengenai minyak ikan.let's go! btw,dulu ia dikenali sbg omega-3 tapi sekarang atas permintaan kementerian kesihatan malaysia, namanya ditukar kpd O3 Softgel.ok,minyak ikan adalah minyak yang diekstrak daripada tisu-tisu ikan. pengambilannya memang sangat disarankanlah untuk diet (pemakanan) yang sihat.kenapa?sebab ia mengandungi asid lemak Omega 3,EPA & DHA.EPA ni untuk jantung & DHA plak untuk otak.

Untuk pengetahuan korang,ikan ni tak menghasilkan asid lemak omega 3 secara terus tapi ia terhasil melalui pemakanan ikan-ikan yang mengandungi mikro-alga. omega 3 ni asid lemak yang sangat penting & ia tak boleh dijadikan secara semulajadi oleh tubuh manusia melainkan melalui diet (pemakanan) kita. nisbah O3 yang sepatutya kita ambil ialah 2:1 tapi kebanyakkan kita hari ni mempunyai kurang O3, kita x leh bergantung pada pemakanan harian je, that's why kita kena mengambil suplement yg mempunyai O3 yg mampu beri manfaat yg besar.

Untuk pengetahuan korang lagi, O3, DHA & EPA ni ada dalam minyak ikan. memang ia menjadi peranan penting untuk jantung, mata,sistem saraf, buah pinggang dan hati.mari kita lihat apa yang best mengenai O3 ni :

  • membantu mendapatkan jantung yang lebih sihat dan paras kolestrol yang lebih baik.
  • membantu dalam menjana minda yang tangkas, cerdas dan tuntas :) , menaikkan mood, daya tumpuan & memori.
  • meningkatkan sistem imunisasi badan terhadap demam, selsema dan mcm2 lagi
  • meningkatkan kekuatan sendi, mengurangkan ketidakselesaan & sakit akibat arthritis
  • mengurangkan sindrom pra haid iaitu sengugut
  • meningkatkan kualiti kesihatan kuku, rambut & kulit
  • baik untuk kanak-kanak yg hyper active, tension & anti-sosial.

untuk produk O3 keluaran HPA halal lagi suci daripada tangan2 orang yg berwudhuk ini, pegambilan harian 1-3 kapsul selepas makan dan untuk kanak-kanak 1 kapsul selepas makan.memetik kata-kata tn hj,apa sahaja suplement yg berbentuk minyak memang kena makan selepas makan okeh....ingat pengambilan suplement tak tunggu sakit atau tua ya, mencegah lagi better dari berubat.ok,selamat menjaga kesihatan...

Genggam tangan ku...banyak lagi jalan untuk melakukan kebaikan.Genggam tangan ku...mari lihat kembali apa yang kita sudah hilang.Genggam tangan ku wahai sahabat, kita akan bersatu memberi semangat kepada satu sama lain. Dan mari berdoa untuk kesejahteraan dunia... Dunia indah yang kita kongsi bersama (Bilal Hajji, 2009)


No comments: