Sunday, March 22, 2009

Sirah Junjungan:Tahajud Cinta-Cinta Erma Fatima kepada Allah

Assalamualaikum...finaly,syukur alhamdulillah aku dapat juga menonton teater Sirah Junjungan walaupun byk halangannya.Sepatutnya,kena g tengok hari rabu yang lepas tapi ditunda hari ni iaitu hari sabtu.makanya,bermunge-munge lah hati aku sbab aku smmgnya ingat yang 21 mac mawi yang perform.terima kasih juga kat abg lan kerana ingatkan...
al keeesahnya,ramai yang sepatutnya g hari ni,tp krna ada mslah bas last-last minute tak smua boleh pergi.pihak yg urus ni boleh contact sorang uncle yang bawa mpv UiTM je.so 7 orang je yg boleh muat.tah mcm mna,hati aku mmg kuat mngatakan aku nak kena pegi.kwn2 aku ejas punya ejas,geng kitorang bleh g...bila sampai mpv UiTM Naza Ria,kitorang pun menuju la ke IB,time tu dah pukul 8.15 mlm dah.aku tanya la uncle yang drive tu sape selalunya naik keta ni,dia kta slalunya orang2 penting atau VIP luar jemputan UiTM je.keta ni jarang guna utk student.hahah,maka aku tergelak sorang2 dlm hati dan berkata apa nasib la kami naik keta ni malam ni.sampai2 je kat IB,turun depan2 tangga utk VVIP sahaja kat muka pintu IB tu.aduh la,siap org bukakan pintu keta lagi....
Masuk dalam Panggung Sari,aku ngan kawan2 duk kat Grand Circle,clear punya sit.cerita bermula dengan kisah kelahiran Nabi Muhammad s.a.w,kemudian zaman kecil baginda,perkahwinan baginda dengan Siti Khadijah,tentangan yang baginda hadapi,penghijrahan baginda ke Madinah sehinggalah saat kewafatan baginda yang sungguh memilukan.
sungguh,teater inilah teater pertama yang membuatkan aku menangis tersesak-esak.
semua pelakon memang memberikan impak dan emosinya yang sampai kpd penonton.yang paling penting naratornya,lecturer kebanggan aku en mazlan tahir.

antara external action yang aku kagumi ialah bila scene golongan jahiliah yang nak bunuh Rasululluh s.a.w pastu masa tarian arab yang ditarikan oleh penari lelaki yang pusing-pusing...hehe,aku tak tau nama tarian tu.mmg best la...
mawi...pastinya memberikan persembahan yang semamangnya tidak mengecewakan.dia muncul kat pentas 5 kali termasuk closing.pembawakan moodnya,suara gempaknya yang diperkemaskan lagi dengan iringan muzik yang berkesan serta penampilan yang berserban tu memang menterujakan aku.heheh....nyayian mawi yang "labaikallah humma labaikh..." membuat aku menangis kerana hasrat aku yang sgt besar untuk aku berdiri di hadapan khabah.
mawi plak time tu memang mengeluarkan emosi yang sepenuhnya.
pastu aku nangis sampai la habis cite,dgr plak cik mazlan baca doa...aduh,rasa carthasis tu semamgnya berkumpul dlm hati ni.sememangnya usaha murni Erma Fatima untuk mengangkat pementasan ni sangat mulia.bila dia keluar untuk yang closing tu,rasa mcm nak g peluk je dia.aku rasa inilah teater terbaik yang pernah aku tonton kat Panggung Sari.

set dan props dia...memang gempak habis.tak terfikir pun yang set dan props boleh dihasilkan dengan sebegitu rupa.keluar masuk set props smooth je.lighting nya pun memang kena dengan mood jalan cerita tu,simple but nice.pada aku,aku suka lighting mcm tu sebab tak menganggu tumpuan audiens.

que pun memang sharp dan tak de nampak cacat cela.itu hanya pada pandangan aku la.dari segi custom,em...hasil buah tangan dr cik fifi,simple,sweet and nice.
aku harap Sirah Junjungan season 3 akan uncul lagi next year.tak rugi utk memntaskan naskah yang berbentuk islamik ni.percayalah,pembacaan dr kitab dan buku dengan menonton sendiri cerita yang dilakonkan semula berlainan dr segi kefahaman,penjiwaan dan keberkesanan kepada diri kita.

sesunggunya,Sirah Junjungan ini membuktikan cinta Erma Fatima kepada jalan kebenaran menuju Allah yang Esa.biar apapun rintangan yang dihadapi namun semangatnya kental...semoga Allah menggandakan pahala kepada setiap yang terlibat dengan jujur dan ikhlas utk berdakwah ke jalan yang benar di dalam pementasan ini.
*gambar2 kat atas ni,sekitar suasana di dalam Panggung Sari dan sesi autograf bersama artis.tak sempat ngan suaminya,ngan isterinya yang peramah tu pun ok jugeek.(aku tak mnta autograf sbb x de buku program...hehe...)

4 comments:

Tengku Putera Rio Rosales Iman Adqhlan Al'Mulk said...

dapat gambar ngan MAWI tak? heheheh. tunggu lak blog dari saya pasal sirah junjungan k. cam mana dengan watak hendon!

idmalina mohamad ideris said...

tak dpt brgmabar ngan mawi cz x beli bku prgram..tp beli tshirtnya..
watak hendok tu mcm cruel la skit...
tp mmbwakan rebeca tu mmg berkesan dn mnimbulkan cathasis pd pnonton..
x sbr tgu komen abg lan nnti ya..

puTrisha said...

wahhh...
terus update blog pasal sirah junjungan....
amin...
hee..bagos gak kite pegi aritu..dapat tengok spectacle yang ade dlm teater tu kan...

idmalina mohamad ideris said...

heheh...tu la psal..tetiba jd VIP kan..kah,kah...