Monday, June 22, 2015

Assalamualaikum Ramadhan

"Just because you're doing everything a believer should in ‪#‎Ramadan‬, don't look down on the person who appears to be doing less. Don't ever think that the Almighty has favoured you over someone else. Let HIM be the judge." Mufti Ismail Menk 

Status Mufti Menk selalu kena setepek ataih muka bila saya sedang menghadapi sesuatu perkara. takdir yang sangat indah. Setelah sekian kalinya, Allah memberi peluang kepada saya untuk memasuki bulan Ramadan pada umur saya 27 tahun ini. Segala penghargaan & puji bagi Allah. sedang Dia telah menjemput ramai hamba-hambaNya untuk kembali kepada Nya sedang mereka sudah tidak berpeluang untuk memasuki bulan Ramadhan lagi. 

Pemergian Mariah amat memberi kesan kepada saya. Mariah, pergi pada 29 Ramadhan tahun lalu akibat kemalangan jalan raya semasa pulang ke kampung. setakat ini, saya tak lupa kejadian malam raya & hari raya pertama tahun lepas. ramadhan kali ini, semua kenangan bersama Mariah, terselak laju dalam fikiran saya, bertapa masa dan maut tak pernah budi bicara dengan sesiapa pun. malam 27 ramadhan, i spent time with her. chilling at masjid al-falah, sent her to tadika and that is last time i saw her. 

dan ramadhan tahun ini, Mariah tidak lagi bersama. ramadhan tahun lepas adalah ramadhan terakhir baginya. inilah yang membuatkan saya berdebar-debar sejak bulan rejab dan nak-nak syaaban itu hari. sempatkah aku ya Allah, bagaimana kalau sesuatu berlaku kepada ku? adakah bermakna ramadhan-ramadhan yang telah aku jalani? ya Allah, i want to do better this time! 

actually, i dont know how to explain my emotion through this. rasa macam, Allah... teruknya saya telah mensia-siakan banyak ramadhan sedangkan ramai yang tidak lagi berpeluang. ada yang dah meninggal, ada yang bertarung dengan sakit kronik, ada yang menghalang puasanya. alhamdulillah, Allah memasukkan saya dan awak yang sedang baca ini ke dalam bulan ramadhan. Allah bagi peluang walau diri terbeban dengan dosa sendiri. Allah masih sudi lagi menerima walau sebusuk apa pun saya. kalau saya mahu menghitung aib-aib kita; yang itupun Allah rahsiakan daripada pengetahuan orang lain, memang selayaknya surah At-Takahtur tepek kat muka saya. 

saya melihat ada di sekeliling saya, ada yang muda daripada saya... mensia-siakan masa ramadhan dengan rutin harian seperti biasa. ramadhan atau tidak... sama sahaja. cuma beza, ada puasa ada terawih. tapi bila saya ingat balik, saya melihat diri saya yang lampau pada diri mereka. so, berbalik pada kata-kata Mufti Menk di atas tu, never condemning them. kau dulu juga macam tu Malina. ajaklah dengan hikmah, sabar & solat. terdetik pada hati rasa nak pergi bagi tau diorang yang... kalaulah kita tahu ini ramadhan terakhir kita, adakah kita akan tidur selepas subuh macam biasa? adakah kita akan mengsia-siakan waktu qiam? adakah kita hanya terawih kerana mengikut ritual tahunan dan adat semasa? adakah kita tergamak lebih minat beli novel banyak-banyak & sebolehnya nak habiskan dalam bulan ramadhan ni? adakah kita lebih suka bermain games di telefon sementara menunggu azan maghrib?La. tidak. pasti kita sebolehnya mahu isi segenap masa yang ada dengan senarai kebaikan dan ketaatan yang mana Allah telah berjanji untuk melipatgandakan segala pahala. Malah puasa itu sendiri, ibadah khusus yang Allah sendiri akan membalasnya! 

ambil lah kesempatan tika diri masih berdaya ini, ambil lah peluang tika jasad masih meminjam roh ini, ambil lah masa ini tika kita masih belum punya komitmen anak-anak & suami, ambil lah semua ini sementara Allah masih sudi untuk memberi. tiada sezarah kerugian pun kalau kita tegar sia-siakan semua ini. Allah dengan zatNya yang Maha Agung, Dia punyai segala apa di langit & di bumi, Dia tetap kaya memiliki segala kemegahan dan kekayaan. semua ini untuk kita! kita yang mewarisi syurga, kalau bukan kita siapa lagi?! 

berjuanglah untuk Allah. ramadhan semester tarbiah khas untuk kita. Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam tidak pernah berdoa untuk panjang umur melainkan mendoakan panjang umur untuk memasuki bulan ramadhan. sehingga begitu sekali! hari ini hari ke 5 ramadhan, ada lagi 25 hari insya Allah. yang sudah tu, biarlah. face the tomorrow. ambil peluang untuk berdamping akrab dengan Al-Quran, fahamilah Al Quran, bacalah apa yang Allah mahu sampaikan, laksanakan ibadah-ibadah yang kita jarang atau tak pernah buat. masjid hopping, iftar di masjid, iktikaf di masjid, sahur di masjid, greeting stranger at mosque & apa sahajalah benda rare yang kita boleh buat.tiada paksaan untuk buat terawih 20 rakaat, buatlah 8 pun asalkan bukan janji buat. saya benar-benar mempromosikan untuk terawih 20 rakaat. bila lagi setahun sebulan sahaja. tiada statistik menunjukkan orang bersolat terawih sebanyak 20 rakaat didapati strok atau lumpuh dengan tiba-tiba. sedekah lah terutama ketika bila kita tiada. senyumlah, bantulah dalam memudahkan urusan orang lain walau hanya dengan membuka pintu untuk orang lain. 

bila lagi nak buat-buat baik? sekaranglah. biar hipokrit kita akhirnya memupuk tabiat ikhlas sepanjang hidup kita. sesuatu ketaatan tu tidak akan datang ikhlas dengan sendirinya. pasti datang pada awalnya, paksaan, buat sebab malu kat orang. tak mengapa, buat. doalah supaya Allah turn hati untuk ikhlas. 

Semua pesan ini, buat mata saya paling dekat membaca apa yang saya taip ini. mari, mari. Allah sedang membuka seluasnya pintu belas kasihan & cinta kasihNya. tinggalkan lah ramadhan yang biasa-biasa. jadikan ramadhan kali ni luar biasa yang boleh kita ingati dan banggakan di dalam syurga nanti. 

If you know of people trying to make a change this ‪#‎Ramadan‬, render help in every way. Don't beat them down while they're trying to get up.- Mufti Menk 

Puasa itu meninggalkan kebiasaan untuk menjadi luar biasa. Pesan "sesungguhnya aku berpuasa," itu perlu diulang-ulang buat diri sendiri. Untuk hati kenyang mengingati Allah, perut perlu sabar menahan lapar.- Ustaz Pahrol 

Mariah. Pemergian mu ajar aku semua ini. Al Fatihah.

No comments: