Friday, November 28, 2014

Mujhse Dosti Karoage?

Assalamualikum,

Disclaimer: Ini bukan pasal hindustey. Saya ada jumpa benda best yang kena setepek amikau. Ini dikarang oleh Al Imam Hujjatul Islam Al Ghazali yang banyak karang buku best-best untuk kita refer sebagai guideline dalam hidup seharian antara contohnya buku Ayyuhal Walad. Ok, check it out top 23 adab bersahabat:  1. Mengutamakan sahabat dengan harta bendanya, Jikalau ia tidak kuasa berbuat demikian maka sekurangnya hendaklah ia memberikan kepada sahabatnya apa-apa yang lebih dari hajat dirinya.
 2. Menolong sahabat dengan diri pada segala hajatnya dengan cara bersegera, sebelum berkehendak sahabatnya bahawa ia meminta tolong akan dia.
 3. Menyembunyikan rahsia sahabatnya.
 4. Menutup keaibanya sahabatnya.
 5. Berdiam daripada menyampaikan perkataan orang lain yang mencela sahabatnya.
 6. Menyampaikan segala perkataan orang lain yang memuji akan sahabatnya.
 7. Mendengarkan dengan baik akan perkataan sahabatnya ketika ia bercakap-cakap.
 8. Meninggalkan berbantah dengana sahabatnya.
 9. Memanggil sahabat dengan nama yang terlebih disukainya.
 10. Memuji sahabatnya dengan apa yang diketahui daripada kebaikannya.
 11. Berterima kasih kepada sahabatnya atas sebarang kebaikkannya.
 12. Menegahkan orang lain apabila ia mahu mengumpat sahabatnya seperti ia membela dirinya sendiri.
 13. Memberi nasihat dengan cara yang lemah lembut dan bahasa yang halus apabila ia berkehendak menasihati sahabatnya.
 14. Memaafkan daripada sebarang kesilapan dan kesalahan sahabatnya, maka janganlah ia mencelanya.
 15. Mendoakan sahabatnya apabila ia duduk bersendirian, ketika sahabatnya itu masih hidup ataupun setelah ia mati.
 16. Mengekalkan kecintaan terhadap keluarga sahabatnya selepas daripada kematian sahabatnya. 
 17. Jangan suka memberatkan sahabatnya dengan bebanan dan tanggungjawab, bahkan hendak ia meringankan daripadanya supaya ia senang hati kepadanya.
 18. Menyatakan rasa kesukaan dengan segala yang menyukakan hati sahabatnya dan juga menyatakan rasa kesusahan pada segala yang menyusahkan hati sahabatnya.
 19. Menyamakan anatara hakikat kecintaan yang wujud di dalam hati dengan apa yang nampak diluar, maka dengan itu barulah kecintaan itu dianggap benar.
 20. Memulakan memberi salam ketika ia menemui sahabatnya.
 21. Meluaskan tempat duduk kepada sahabatnya ketika ia masuk ke dalam majlis dan hendaklah ia berpindah daripada tempat duduknya itu ke tempat yang lain ketika ia tidakj dapat berbuat demikian.
 22. Hendakalah ia bangkit menghantarkan sahabatnya itu (sehingga sampai ke pintu rumahnya) ketika ia keluar dari rumahnya.
 23. Hendaklah ia berdiam ketika sahabatnya bercakap-cakap sehingga ia selesai daripada percakapannya dan janganlah ia suka mencelah ketika sahabatnya sedang bercakap-cakap. 

Ha... tu dia! full fill dak selama ni? senyum gigi susun macam whatsapp. Haih...jenuh la kalau kita ja duk buat lagu tu, depa tak buat kat kita pun? al sebab itulah pentingnya ilmu ye dak. masa saya dapat buku Bidayatul Hidayah ni, baca bab ni rasa nak habaq kat seantero saem-saem ambo pasal ni. dah kenapa kejap utagha kejap kelate ni. bestkan kalau kita semua buat semua di atas ni. sebab tu la Rasulullah salallahu alaihi wasallam memang kamceng among sahabat-sahabat. sanggup buat apa sahaja dan lindung sahabat. nah, ini baru namanya friends till Jannah. ni caption "sahabat till Jannah" tapi... huhu ku jua begitu dahulu kala. 


So, tak pernah ada hashtag terlambat selagi kita masih punya nyawa dalam relung salur nafas kita. Hal-hal adab begini yang sudah payah nak jumpa di akhir zaman ini sehingga kita perlu menalaah kembali untuk memahami tanggungjawab kita berbanding sibuk mendakwa tentang hak kita.Mujhse dosti karoage?

No comments: